Ungaria şi căile ferate de stat, date în judecată de supravieţuitori ai Holocaustului

Ungaria şi căile ferate de stat, date în judecată de supravieţuitori ai Holocaustului

Supravieţuitori maghiari ai Holocaustului şi rudele lor au dat, joi, în judecată statul ungar şi companiile sale de căi ferate, pe care le acuză că au colaborat cu naziştii în procesul de exterminare a evreilor, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a transmis astăzi agenţia MTI, preluată de Agerpres.

Procesul a fost intentat la un tribunal din Washington. Statul ungar şi companiile feroviare de stat MAV şi Rail Cargo Hungaria (succesorul legal al MAV Cargo) sunt acuzate că au confiscat proprietăţi evreieşti, dar şi că i-au transportat pe evrei în lagărele de concentrare din Polonia şi Ucraina, unde sute de mii de oameni au murit.

"Evreii care au căzut victimă Holocaustului ungar urmăresc să obţină doar ceea ce li se cuvine de drept: compensaţii şi restituiri ale bunurilor, drept urmare a atrocităţilor pe care le-au suferit în mâinile inculpaţilor", se menţionează în dosarul depus.

Avocatul reclamanţilor susţine că au fost identificaţi cel puţin 300 de supravieţuitori ai Holocaustului din Ungaria, însă este posibil ca numărul lor să fie mai mare de 5.000.

Reclamanţii locuiesc în SUA, Canada, Australia şi Israel. Avocatul lor, Chuck Fax, a precizat că despăgubirile sunt estimate la câteva zeci de milioane de dolari, sau chiar mai mult. El a adăugat că procesul poate avea loc fără probleme, deoarece Ungaria nu i-a despăgubit încă pe supravieţuitorii Holocaustului şi pe membrii familiilor acestora, iar proprietăţile nu le-au fost restituite

Ne puteți urmări și pe Google News