Această practică va fi judecată mai puțin sever în acest stat conservator, în timp ce în restul țării ea rămâne un delict pasibil cu ani grei de închisoare.

Gary Herbert, guvernatorul statului Utah, a semnat legea pentru clasificarea poligamiei drept contravenție în luna martie. Legea a intrat în vigoare la 12 mai.

Poligamia este acum pedepsită cu o amendă de 750 de dolari și muncă în serviciul comunitar. Anterior, poligamia era pedepsită cu până la 15 ani cu închisoarea.

Liber acum pentru un bărbat să se căsătorească cu mai multe femei, dacă căsătoriile sunt consimțite.
Dacă soțiile sunt victime ale presiunilor, amenințărilor sau violențelor, poligamia este considerată un delict iar simpla ei amendare nu se mai aplică.

„Este o modalitate abjectă de consolidare a sclaviei sexuale moderne”, a declarat grupul militant Sound Choices Coalition, pentru care această lege înseamnă legalizarea de facto a poligamiei în statul Utah.

Senatorul republican de stat, Deidre Henderson, a apărat noua lege: „Nu am legalizat poligamia. Am eliminat pur și temerea ca poligamii, care respectă legea vor fi încarcerați sau copiii lor vor fi luați de la ei”.
Ancorate profund în cultura religioasă din Utah, uniunile poligame, denumite „plural marriage” sunt greu de împiedicat în acest stat. Cu toate că această practică a fost, oficial, interzisă de către biserica mormonă încă din 1890.

În comunitățile poligame ale statului, alcătuite în special de fundamentaliști mormoni, violențele conjugale și asupra minorilor sunt rar denunțate.a împotriva soților și a copiilor este rar raportată.

Această lipsă de semnalare se datorează în special fricii familiilor de a fi despărțite sau închise, scrie Slate.

În 2001, Tom Green, un bărbat căsătorit cu cinci femei și tată a 29 de copii, fusese acuzat, printre altele, de pedofilie. Atunci, procurorul general din Utah a susținut ideea de a micșora pedeapsa pentru poligamie, pentru a permite victimelor sau martorilor să raporteze situații similare fără teamă.

Deidre Henderson subliniază că poligamii arestați și condamnați în ultimii ani nu au fost pentru poligamia lor, ci pentru alte acte mai grave: de pedofilie, agresiune sexuală, viol sau fraudă.