Statul român vrea să schimbe strategia și are în vedere foarte multe persoane asistate social, care ar trebui să fie prinse în câmpul muncii.
Statul român vrea să caute oportunități de muncă pentru persoanele asistate social. Și care trăiesc din venitul minim garantat, deși ar putea să se încadreze pe piața muncii. Din punct de vedere al vârstei și al aptitudinilor fizice. În aceste condiții, joi, a fost semnat un parteneriat între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației.
Scopul este acela al dezvoltarea programului numit „A doua Șansă”. Au fost identificate 14.000 persoane care nu au studii finalizate la nivel primar sau gimnazial. Persoane care nu au un loc de muncă și al căror venit este exclusiv cel provenit din ajutorul social. Concluziile au fost trase în urma campaniei naționale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării de către persoanele apte de muncă. Inițiativă derulată de Ministerul Muncii.
Statul român vrea să trimită la muncă persoanele asistate social
Pentru a crește șansele de angajare pe piața muncii a acestor persoane este nevoie de îmbunătățirea nivelului de educație. Dar, în același timp, și de existența cadrului de formare pentru a obține o calificare profesională.
Prin intermediul programului „A doua Șansă”, Ministerul Educației va asigura locuri pentru persoanele care sunt apte de muncă. Dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate. De asemenea, urmează să fie asigurate locuri și condiții pentru ca aceste persoane să poată obține o calificare profesională care ulterior să le permită angajarea pe piața muncii.
Obiectivele parteneriatului semnat joi
Ministerul Muncii, prin instituțiile specializate, va oferi consiliere și sprijin pentru ca beneficiarii programului „A doua Șansă” să se poată angaja pe piața muncii. Și ăsta e un demers ce trebuie îndeplinit mai repede cu putință.
Prin parteneriatul încheiat între cele două ministere, se dorește îmbunătățirea nivelului de educație a populației aptă de muncă. Aflată în situații de sărăcie și ajutor social. Totodată, se mai dorește și creșterea gradului de ocupare pe piața muncii.