Cum a plătit România sute de milioane de lei, lunar, degeaba. Primarii au ajuns la fundul sacului! Cum au ajuns unii să încaseze sume uriaşe din ajutoare sociale
- Antoaneta Etves
- 12 martie 2017, 14:10
Edilii s-au săturat să plătească ajutoare sociale celor care nu prestează muncă în folosul comuniţăţii. România a devenit din cauza primariilor delăsători să aibă un număr foarte mare de asistaţi sociali care încasează bani publici fără să facă nimic.
Am ajuns să plătim peste 200 de tipuri de ajutoare sociale unui număr de aproape 7 milioane de beneficiari, ajutoare care costă statul român peste 700 de milioane de lei lunar. Deşi legea spune că trebuie să se muncească în folosul comunităţii, mulţi dintre ei vor sa primeasca banii fara sa munceasca 72 de ore in folosul comunitatii, asa cum ii obliga legea. Primarii au ajuns la fundul sacului şi vor să îi pună să muncească pe care care iau lunar bani pentru că nu sunt angajaţi.Primarii au început să pună piciorul în prag şi au anunţat că nu se mai dă ajutor siocial decât celor care muncesc.După ce au anunţat schimbarea, numărul celor care cereau ajutorul a început să se rărească. Motivul: nu toţi vor să muncească-
De exemplu, în sectorul 4 din Bucuresti, 20 la sută dintre persoanele apte de muncă, asistate social au renunţat la aceste ajutoare când au aflat că trebuie să lucreze. Pe de altă parte, într-o comună din Argeş, toţi asistaţii sociali muncesc pentru fiecare leu primit de la stat. Aşa a reuşit primăria să termine o mulţime de proiecte şi să facă şi economii la buget. Pe de alştă parte, în localitatea Cojasca din Damboviţa oamenii nu vor să muncească. Mulţi se plâng că sunt bolnavi, potrivit stirileprotv.ro.
Beneficiar de ajutoare sociale de meserie
Cei mai mulţi beneficiari de prestaţii sociale se regăsesc în Bucureşti, peste 400.000 de persoane, urmat de judeţele Iaşi – 278.000 de beneficiari, Suceava – 250.000 şi Timiş – 248.000. Interesant este faptul că un singur beneficiar poate cumula mai multe tipuri de ajutoare sociale, ajungându-se în acest fel la venituri lunare cu mult peste salariul mediu pe economie, de exemplu. Astfel, potrivit ANPS, în ianuarie erau şapte beneficiari care primeau nu mai puţin de opt prestaţii pe luna, 34 primeau şapte prestaţii, 320 de persoane cumulau şase ajutoare de la stat, iar peste 2.000 de asistaţi sociali primeau lunar cinci tipuri de prestaţii, potrivit digi24.ro. Prin cumularea a cinci indemnizaţii de la stat, un beneficiar din Galaţi primea 5.148 de lei lunar, unul din Cluj - 4.664 de lei, iar altul din Gorj - 4.320 de lei. De altfel, cumularea mai multor prestaţii duce la venituri lunare cuprinse între 1.500 şi peste 5.000 de lei.