Statul român a recuperat 6 milioane de lei din SUA în urma prejudiciului cauzat de „Dosarul Motorina”

Statul român a recuperat 6 milioane de lei din SUA în urma prejudiciului cauzat de „Dosarul Motorina” Sursa:Arhiva evz

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a recuperat 6 milioane de lei din prejudiciul cauzat în dosarul Motorina. Banii provin din vânzarea mai multor bucuri confiscate în SUA. Prejudiciul total în acest dosar este însă de 57 de milioane de euro.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat că a recuperat aproximativ 6 milioane de lei (1,225,465 USD) din SUA, parte a prejudiciului din Dosarul Motorina.

Bunuri confiscate

Suma reprezintă contravaloarea mai multor bucuri confiscate și vândute de autoritățile americane. „Banii au fost recuperați ca urmare a unei petiții civile formulate de ANABI și reprezintă veniturile integrale nete obținute de autoritățile SUA după valorificarea mai multor bunuri confiscate.

Suma urmează a fi transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea recuperării prejudiciului și acoperirii ordinului de confiscare dispuse într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție și soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recuperarea sumei de bani este rezultatul cooperării directe și eficiente între structurile de specialitate din cadrul Ministerului Justiției și Departamentul de Justiție al SUA. La realizarea demersului, ANABI a cooperat și cu Direcția generală executări silite cazuri speciale, din cadrul ANAF“, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Dosar cu prejudiciu uriaș

Cele 6 milioane de lei reprezintă o mică parte din prejudiciul de 57 de milioane de euro din Dosarul Motorina. În aprilie 2019, Radu Nemeș a fost condamnat definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală. Mai exact nu a plătit accize pentru 90.000 de tone de motorină.

Soția sa, Diana Nemeș a fost achitată de judecătorii de la Înalta Curte de Casația și Justiție, după ce Curtea de Apel București o condamnase la șapte ani de închisoare.

Radu şi Diana Nemeş au fost acuzați de DNA că, împreună cu alte persoane „au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare“, potrivit rechizitoriului procurorilor.