Statul îți poate anula pensia! Obligațiile pe care trebuie să le îndeplinești
- Cristian Raducanu
- 23 august 2023, 07:03
Casa Națională de Pensii a explicat ce trebuie să facă studenții și elevii, beneficiari ai pensiei de urmaș, pentru a primi în continuare dreptul respectiv.
Studenții trebuie să dovedească continuarea studiilor pentru anul universitar 2023-2024. Termenul limită pentru depunerea actelor justificatoare este 25 octombrie, anul curent. Însă, studenții au obligația ca până pe 25 septembrie să depună o declarație pe propria răspundere referitor la continuarea studiilor.
Pensia de urmaș: obligații
Cât despre elevii de peste 16 ani, acestora le revine obligația de a prezenta până la 25 septembrie 2023 adeverința care atestă continuarea studiilor liceale. Persoanele eligibile pentru pensia de urmaș sunt copii celor decedați, copii care pot primi suplimentul respectiv până la vârsta de 16 ani.
Ajutorul se acordă până la vârsta de 26 de ani dacă beneficiarul este cuprins într-o formă de învățământ organizată în concordanță cu prevederile legale. De asemenea, se acordă pensie de urmaș pe toată durata invalidății. Se aplică pentru orice grad, în situația în care aceasta s-a ivit până la împlinirea de 16 ani, respectiv 26 pentru cei care își continuă studiile.
Regulile de obținere a dreptului de urmaș sunt stipulate în Legea pensiilor. Beneficiază de acest venit atât copii cât și soțul supraviețuitor, doar în situația în care persoana decedată a îndeplinit statutul de pensionar sau criteriile pentru obținerea unei pensii.
Astfel, în cazul în care intervine decesul unuia dintre soți, soțul supraviețuitor poate solicita dreptul de urmaș. Trebuie ca durata căsătoriei să fi fost de minim 10 ani. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că în cazurile menționate anterior nu se calculează și anii de concubinaj.
Persoane eligibile pentru obținerea pensiei de urmaș
Totodată, supraviețuitorul beneficiază de pensie, fără criterii de vârstă, pe toată durata în care este invalid. Se acordă atât pentru gradul I, II, chiar dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
Durata căsniciei nu este luată în considerare în situația în care decesul soțului susținător a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Dreptul la pensia de urmaș se acordă pentru o perioadă de șase luni de la data decesului, persoanei care nu îndeplinește condițiile de vârstă sau invaliditate menționate anterior.
De asemenea, soțul supraviețuitor poate primi pensia de urmaș dacă, persoana respectivă are în grijă unul sau mai mulți copii cu vârsta maximă de 7 ani, primește veniturile în cauză până la momentul în care ultimul copil împlinește 7 ani.
Cuantumul
Dacă elevii pot cumula pensia de urmaș cu orice formă de venit, același lucru nu se aplică și în cazul soțului supraviețuitor, acesta nu are voie să realizeze venituri lunare rezultate în urma activităților profesionale mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut.
Valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual efectuat de susținător, în funcție de numărul de urmași îndreptățiți.
- 50% – un singur urmaş
- 75% – 2 urmaşi
- 100% – 3 sau mai mulţi urmaşi.
Actele necesare pentru dosarul de pensie
cerere tip pentru înscrierea la pensie de urmaş;carnetul de muncă (original și copie);
carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
livretul militar (original și copie);
diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie);
adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
Adeverințele necesare
adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);
adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);
actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentantului legal, după caz (original și copie);
adeverința de studii, în cazul urmașilor copii în vârstă de peste 16 ani (original);
actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția situațiilor în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
copie BP2 și copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională, conform dcbusiness.ro.