Statul oferă bani agențiilor de turism care aduc străini în România. Ce condiții trebuie să îndeplinească companiile

Sursa: Arhiva EVZ

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are o veste bună pentru agențiile de turism care au adus turiști străini în România. Instituția va începe înscrierile pentru firmele care vor să aibă cheltuielile decontate.

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a anunțat că este vorba de firmele de turism care au organizat sejururi la care au participat cel puțin 200 de vizitatori străini și care au petrecut cel puțin patru nopți în România. Ministrul a spus că acest demers este o premieră pentru țara noastră. Firmele se pot înscrie să beneficieze de decontarea plăților parțiale privind turiștii străini începând cu 1 ianuarie 2023.

„Programul are un scop clar – valorificarea incomingului, ca activitate de export şi, prin stimularea operatorilor econimici de profil, ne dorim ca rezultat atragerea unui număr cât mai mare de turişti de peste hotare, inclusiv o creştere a încasărilor provenite din această ramură economică”, a mai spsu Cadariu. El a mai adăugat că firmele se pot înscrie doar online.

Ce sprijin financiar oferă statul român pentru agențiile de turism

Agențiile de turism care se încadrează în condițiile menționate vor beneficia din partea statului român de 40 de euro pentru fiecare persoană străină care a achiziţionat şi plătit un sejur de minim patru nopți în România. Firmele vor primi încă doi euro pentru fiecare noapte petrecută în plus peste cele patru.  „Bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, alocat schemei de minimis pentru anul viitor, este de șapte milioane lei. Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200”, a mai transmis ministerul.

Este important de precizat că operatorii economici trebuie să depună la fircare trei luni contractele cu partenerii externi. În plus, vor fi luat în considerare doar sejururile sau circuitele care au fost încheiate în cursul fiecărui trimestru. Aceste documente trebuie să arate exact numărul de turişti străini, contractele directe cu turiştii străini, voucherul eliberat de către agenţie, semnat şi ştampilat de către unitatea de cazare, dar și dovada prestării serviciilor de cazare de către unitatea de cazare şi numărul turiştilor. Termenele limite până când companiile pot trimite contractele sunt:

- pentru trimestrul I până la data de 1 mai;

- pentru trimestrul II până la data de 1 august;

- pentru trimestrul III până la data de 1 noiembrie;

- pentru trimestrul IV până la data de 1 februarie a anului următor.