Cardurile de energie vor ajunge în curând la români. Cum arată și cum poți intra în posesia lor

Cardurile de energie vor ajunge în curând la români. Cum arată și cum poți intra în posesia lor Energie electrică. Sursa foto: Dreamstime.com

Românii vor beneficia de noi ajutoare financiare din partea statului. Banii vor fi puși pe card, începând cu anul viitor, în două tranșe.

Guvernul a aprobat actul normativ prin care vor fi acordate compensări românilor cu venituri mici pentru a acoperi costurile cu energia. Este vorba despre mai multe categorii de persoane care obțin venituri sub 2.000 de lei pe lună. Banii pentru energie, 1.400 de lei în total, vor fi virați pe card, în două tranșe, în lunile februarie și septembrie anul viitor.

Modelul cardului de energie a fost aprobat cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, prin Ordin al ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi

„Vă anunț că am aprobat modelul cardului și modelul certificatului de validare a datoriilor, ce vor fi emise de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat. De asemenea, a fost semnată convenția în baza căreia Compania Naţională Poşta Română va asigura serviciile de emitere, distribuire și încărcare a cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă reamintesc faptul că românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 𝟏.𝟒𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe”. a scris Marcel Boloș pe Facebook.

Plăţi prin serviciul de mandat poştal

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN Poşta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

De asemenea, a fost adoptat şi modelul certificatelor ce vor fi emise de Asociaţiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Potrivit sursei citate, aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari/ locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” S.A, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.

Datoriile vor pute fi plătite prin CN Poşta Română SA

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

„Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poşta Română SA”, se menţionează în comunicat.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poşta Română de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.