Statele Unite avertizează că gruparea teroristă care ține în șah Orientul Mijlociu este mai sofisticată și mai bine finanțată decât oricare altă organizație islamistă din lume.
Gruparea jihadistă Statul Islamic reprezintă cea mai mare amenințare la adresa SUA, au avertizat oficialii de la Washington, la câteva zile după ce militanții organizației au decapitat un jurnalist american, îngrozind comunitatea internațională. „Statul Islamic merge dincolo de orice am cunoscut până acum în materie de terorism. Este mai sofisticat și mai finanțat decât orice altă grupare teroristă cunoscută” a declarat Chuch Hagel, secretarul american al Apărării. O organizație islamistă care are o viziune apocaliptică și care trebuie combătută, l-a completat și Martin Dempsey, șeful Statului Major al armatei americane.
Acestea sunt cele mai ferme declarații făcute de oficialii americani cu privire la pericolul reprezentat de gruparea islamistă care, de la începutul lunii iunie, terorizează Irakul și Siria. Dempsey a mai avertizat că, dacă Statul Islamic reușește să își extindă zona de influență în Orientul Mijlociu, atunci acest fapt ar genera numeroase riscuri la adresa intereselor americane.
Exod de militanți radicali
Amenințarea grupării născute în contextul conflictului civil sirian este cu atât mai mare cu cât atrage radicali din toate colțurile lumii. Circa 12.000 de străini provenind din 50 de țări s-au alăturat până acum Statului Islamic, au mai dezvăluit autoritățile din SUA, care au subliniat că aproximativ 100 dintre aceștia sunt cetățeni americani. În schimb, câteva mii dintre noii membri sunt militanți islamiști originari din țările europene, un pericol reliefat încă de acum câteva luni de autoritățile din UE care se tem de importul de experiență teroristă de pe frontul sirian și irakian.
Subcultură extremistă
Între timp, în Marea Britanie, probabil țara europeană de unde au plecat cei mai mulți militanți islamiști pe frontul din Orientul Mijlociu, are loc o amplă dezbatere după ce se bănuiește că ucigașul jurnalistului american James Foley este cetățean britanic, judecând după accentul său. Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie a făcut apel la autorități să ia măsuri împotriva „subculturii jihadiste” pentru a împiedica propagarea ideilor extremiste printre tinerii musulmani. La doar câteva zile după moartea lui Foley, Khadijah Dare, o britanică de circa 22 de ani, a amenințat că va deveni prima femeie jihadistă care va decapita un ostatic occidental. Dare ar fi părăsit Anglia în 2012 pentru a se alătura Statului Islamic pe frontul din Siria.
Pe urmele lui „John jihadistul”
Serviciile secrete britanice sunt într-o cursă contracronometru pentru identificarea ucigașului lui James Foley. Primele indicii arată că acesta ar proveni din sudul sau estul Londrei. Ziarul Daily Telegraph a dezvăluit că autoritățile mizează pe informațiile provenite de la un medic britanic, acuzat că a orchestrat răpirea unui alt jurnalist în 2012, în Siria. La rândul său, ziarul The Guardian scrie că, pe baza mărturiilor unor foști ostatici, autorul crimei este liderul unui grup de trei britanici plecați la luptă pe frontul sirian și care se prezenta sub numele de John. Ceilalți doi teroriști își spuneau Ringo și Star și împreună formau grupul „Beatles”, au mai mărturist foștii ostatici. Autoritățile dispun de aparatură ultra-sofisticată de recunoaștere facială și a vocii și de un fișier ce conține cel puțin o parte dintre cei 400-500 de britanici care luptă în Irak și Siria.