STATUL ÎNCHIDE OCHII la EVZIUNEA FISCALĂ din TURISMUL LA NEGRU. Ministrul Turismului, Mircea Dobre:”Nu putem intra pe proprietatea cuiva”

STATUL ÎNCHIDE OCHII la EVZIUNEA FISCALĂ din TURISMUL LA NEGRU. Ministrul Turismului, Mircea Dobre:”Nu putem intra pe proprietatea cuiva”

Aportul Turismului la PIB este de 1,3% când, în realitate, acesta ar putea fi de 5%, diferența venind, cel mai probabil, de la turismul la negru, este de părere președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. Soluția eradicării fenomenului turismului la negru din România care generează evaziuni fiscale uriașe, ar fi modificarea Codului Fiscal. Iar ministerul Turismului nu are pârghii să sancționeze proprietarii de imobile neautorizate.

Intrigat de discrepanțele în raportarea de către instituțiile statului ale numărului de locuri de cazare în hotelurile și pensiunile din România, președintele Camerei de Comerț, Mihai Daraban sugerează că Turismul românesc este un domeniu în care evaziunea fiscală este uriașă. “Institutul Național de Statistică spunea, săptămâna trecută,  că sunt 84 625 locuri de cazare pe litoral, ministerul de restort spune 107.239, iar mass media spune că în weekenduri sunt 250.000 de turiști pe litoral. Diferența vine de la turismul la negru, probabil”,  a declarat, Mihai Daraban, pentru EVZ. Vama Veche, Costinești, Eforie, Năvodari și Constanța, sunt zonele unde turismul la negru funcționează de peste 30 de ani, și mai bine.  

El nu știe la cât se ridică evaziunea fiscală din turismul la negru  dar “mie mi se pare extraordinar de mic acest procent de 1,3% aportul Turismului la PIB-ul național. După părerea mea s-ar duce undeva peste 5%. Vedem ce se întâmplă pe Valea Prahovei sau pe litoral în timpul verii. Vedem că s-a dezvoltat agroturismul în Bucovina, că au apărut pârtii de schi, au apărut alte zone care erau neexplorate”. Singura soluție ar fi modalitatea de taxare. Turismul acela la negru, la case particulare, nu poate fi reglementat decât prin niște prevederi ale Codului Fiscal astfel încât deținătorii de mai multe dormitoare, persoane fizice, mai multe decât le-ar trebui lor, să fie impozitați de către autoritatea locală”.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune la rândul lui, că prin noua lege a impozitării specifice s-a făcut un prim pas împotriva turismul la negru. Este însă vorba de proprietarii de unități de cazare autorizate. Cei neînregistrați nu pot fi, deocamdată, sancționați. “Chiar dacă se vinde o cameră în sistem online, noi, chiar dacă o identificăm, că este foarte simplu, observi că nu are licență, tu nu poți să intri peste proprietatea cuiva și să îl întrebi de ce nu are acea licență. Îți poate spune că acolo la el este cazată o rudă. Nici nu putem să intrăm în mod abrupt, nu este corect să intri peste proprietatea cuiva”, spune ministrul Turimului Mircea Dobre.

Ne puteți urmări și pe Google News

El crede, fără a fi sigur, că prin legea Turismului, finalizată la 1 iulie, evazioniștii din turism vor avea posibilitatea să intre în legalitate. Folosind argumente politice, ministrul Turismului, Mircea Dobre, își pune mari speranțe în legea prevenției. “Atunci, cetățenii s-ar putea să aibă mult mai multă încredere în stat. Pentru că noi, în primul rând, prin programul de guvernare, am arătat că cetățeanul va trebui să aibă mult mai mare încredere în stat  și tot ce înseamnă acte normative pe care le face statul să fie  strict în interesul cetățeanului. Ca să conștientizeze cetățeanul, trebuie, în primul rând, să oferi. Noi, in momentul de față, discutăm despre a oferi. Bineînțeles, după ce oferi trebuie să și ceri”.