Statul francez, furat de 1,7 milioane euro printr-o metodă „țigănească”

Statul francez, furat de 1,7 milioane euro printr-o metodă „țigănească”

O adevărată rețea de fraudare a sistemului de ajutor social din Franța a fost desconspirată, iar trei țigani din România au fost puși sub acuzare. Rețeaua care falsifi ca dosare pentru „întreprinderi individuale” de colectare a fi erului vechi este suspectată că aplicau aceeași metodă și în Germania.

Autoritățile din La Valencienne, o provincie situată în nordul Franței, au pus sub acuzare, săptămâna trecută, doi bărbați și o femeie, toți în vârstă de 27 de ani, de etnie rromă, originari din România pentru un prejudiciu de circa 1,7 milioane de euro.

Metoda „țigănească”, aplicată și în țara noastră, de alfel, a fost înșelarea statului francez prin depunerea de dosare falsificate pentru acordarea de ajutoare sociale. Povestea, susțin autoritățile din Hexagon, a fost descoperită și semnalată în 2017, deși investigatorii francezi, citați de presa locală, susțin că activitatea rețelei ar fi început din anul 2016.

Romii din țara noastră sunt acuzați de frauda organizată, fals și uz de fals. Unul dintre cei bănuiți se află, deja, în închisoare sub acuzația de agresiune sexuală asupra minorilor. Însă, până să fie depistați de autorități, alți membri ai rețelei au fugit în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Afaceriste” cu fier vechi și gravide în acte

Ancheta autorităților franceze a scos la iveală faptul că , în 2017, cei trei suspecți și acoliții lor au întocmit nu mai puțin de 1.200 de dosare, pe baza unor documente falsificate, pentru a obține alocații familiale și alte ajutoare sociale oferite de statul francez. Dosarele erau „fabricate” pe numele unor tinere care se declarau „întreprinzători individuali”, un soi de PFA, în variantă românească, care se ocupau cu recuperarea de fier vechi. Femeile declarau, ulterior, că sunt însărcinate și încasau indemnizațiile pentru familie.

De obicei, dosarele erau prezentate în fața funcționarilor francezi de către tinere care erau plătite cu câțiva euro. Pentru a nu crea suspiciuni, la început femeile au folosit identități reale. Ulterior, când au văzut că „ține șmecheria”, țiganii au început să facă dosare fictive, folosind carduri, acte de identitate și certificate de naștere românești falsificate.

 

Șmecheria extinsă și în Germania

Șmecheria a ieșit la iveală, în regiunea Valenciennes, după ce, la mijlocul anului 2017, reprezentanți de la Casa pentru alocații familiale și de la Regimul social pentru independenți, instituții care acordă ajutoare sociale, au constatat o creștere anormală a numărului de dosare de antreprenori depuse de romi care locuiau în acea parte a Franței. La mai bine de un an de la această semnalare, anchetatori de la Poliția Judiciară din Lille și Poliția de Frontieră din Valenciennes au identificat pe cei considerați organizatorii escrocheriei. Spre surprinderea autorităților franceze, romii vizați de anchetă au fost descoperiți, săptămâna trecută, la Strasbourg, orașul francez în care se află Parlamentul European, dar și în localitatea Forbach. În cele două orașe, prin aceeași metodă, romii încasaseră, deja, în jur de 100.000 de euro de la serviciile sociale. Pe firul anchetei au intervenit și autoritățile din Germania, scrie presa franceză, care verifică dacă metoda a fost aplicată și în această țară.

Toată „prada” a fost trimisă în România prin intermediul unor servicii de transfer de bani. Aici, ar fi fost investiți în proprietăți imobiliare, cu precădere în Moldova, regiunea de unde erau originari cei trei.

 

Complicitate sau neglijență ?

Despre această „șmecherie țigănească”, surse din rândul autorităților române au dezvăluit că dosarele nu puteau trece de funcționarii francezi decât cu eventuala complicitate sau neglijență a unora dintre ei, ținând cont de elementele de siguranță pe care le presupune orice act de identitate din Uniunea Europeană dar și pentru faptul că actele trebuie completate în limba franceză.

Pe de altă parte, sunt mulți imigranți români care se laudă că și-au adus conaționali în Franța prin intermediul unor filiere din care fac parte și funcționari ai statului.

 

Ajutoare oferite de statul francez

Statul francez alocă unui părinte, la nașterea sau adopția unui copil o primă de 917 euro, plătită în luna a șaptea de sarcină. De asemenea, conform site-ului efranta.ro, cei care nu au venituri, locuiesc singuri și nu au resurse primesc 474.93 de euro. Cei care locuiesc singuri și au un copil primesc 712.40 de euro. Chiar și cei care nu au copii, dar nu au venituri și trăiesc în cuplu primesc tot 712.40 de euro.