Evenimentul Zilei > International > Statul european fără oameni ai străzii. Măsurile Guvernului au uimit lumea
Statul european fără oameni ai străzii. Măsurile Guvernului au uimit lumea

Statul european fără oameni ai străzii. Măsurile Guvernului au uimit lumea

Numărul persoanelor fără adăpost a scăzut în Finlanda cu aproape 40% în ultimul deceniu. Guvernul finlandez a construit mai multe locuinţe pe care le-a oferit oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele.

Dormitul pe străzi aproape a fost eradicat în Finlanda, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, unde în prezent, mai sunt doar câteva sute de persoane care nu au unde să doarmă.

Pentru atingerea acestui obiectiv a fost nevoie de investiţii masive din partea statului nordic. Aproximativ 7.000 de locuinţe accesibile au fost construite prin intermediul a trei programe care au început în 2008.

„Ceea ce au făcut finlandezii a fost să investească în prevenţie. Au început să subvenţioneze chiriile înainte ca oamenii să îşi piardă casele”, a declarat Sam Tsemberis, iniţiatorul mişcării Housing First, o ideea apărută în New York la începutul anilor 1990.

În prezent, în Finlanda sunt 5.000 de persoane fără o locuinţă, iar 80% dintre aceştia dorm de podeaua sau pe canapeaua din locuinţele prietenilor sau familiei. Obiectivul Guvernului de la Helsinki este ca, până în anul 2027, să nu mai existe persoane fără locuinţă.

Strategia Finlandei, rentabilă pe termen lung

Unele studii au descoperit că există şi beneficii financiare pentru oferirea de locuinţe persoanelor fără adăpost, deoarece aceştia din urmă vor consuma mai puţine resurse şi servicii de asistenţă de urgenţă care sunt mai scumpe de oferit: un studiu din 2011 arată că economiile anuale pentru fiecare persoană fără adăpost se ridică la 15.000 de euro iar un alt studiu din 2013 a arătat o reducere cu 80% a numărului de zile petrecute în spital sau centre de reabilitate.

„Banii contribuabililor au fost bine investiţi în aceste programe. Este mult mai scump să nu furnizezi case şi să ai oameni care dorm pe străzi”, susţine susţine Sanna Tiivola.

Situație sumbră la nivel european

În alte părţi ale Europei situaţia este mult mai sumbră. În Anglia, numărul persoanelor înregistrate ca fiind fără adăpost a crescut cu 48% între 2010 şi 2017, în timp ce în Germania – populație de 80 de milioane de persoane, dintre care 52.000 fără adăpost, a crescut cu 25% între 2014 şi 2016. În Franţa, numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu 50% între 2002 şi 2012.

Alături de Finlanda, Norvegia este unul din rarele exemple de ţări care au reuşit să reducă în mod semnificativ numărul persoanelor fără adăpost.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News