Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va lansa în curând o nouă licitaţie de concesiuni, prin care întreg platoul continental al mării va putea fi cedat pentru explorarea resurselor de hidrocarburi. Acum mai sunt disponibile opt perimetre
Deocamdată, în Marea Neagră statul a concesionat 11 perimetre, iar OMV Petrom deţine cea mai extinsă suprafaţă dintre acestea. Alte opt mai sunt disponibile.
„În urma rundei 11, pe care o vom lansa cât mai curând, întreg perimetrul Mării Negre va fi licitat şi concesionat. Deci vom finaliza toată zona Mării Negre, iar în România cred că vom avea (concesionate, n.red.) undeva spre 90% din zonele cu potenţial petrolier (on-shore şi off-shore, n.red.)”, a declarat Sorin Gal, director general al ANRM. Ultima rundă de licitaţii a avut loc în 2010, când fuseseră atribuite 20 de perimetre, din care cinci în Marea Neagră. De atunci statul nu a mai concesionat niciun perimetru pentru explorarea hidrocarburilor.
Un teritoriu promiţător
Şi în 2015 fusese anunţată o nouă rundă, prin care ar fi urmat să fie licitate până la 36 de perimetre, dar din motive necunoscute nu a mai avut loc.
Până acum, cea mai importantă campanie de prospectare a resurselor a avut loc în perimetrul Neptun, de mare adâncime, concesionat de OMV Petrom şi giganţii de la ExxonMobil. Resursele indicate de sondele lor au fost de până la 84 miliarde metri cubi de gaze, în timp ce ruşii de la Lukoil au descoperit, împreună cu Romgaz, un zăcământ de 30 miliarde metri cubi de gaz în Marea Neagră.