Stațiunea din România în care apa își schimbă culoarea, în funcție de anotimp. Are o poveste care se întinde pe multe secole

Stațiunea din România în care apa își schimbă culoarea, în funcție de anotimp. Are o poveste care se întinde pe multe secole Sursă Facebook

Au trecut 1735 de ani de la prima atestare a staţiunii balneare din Gorj. Se spune că toți cei care se scăldau în aceste ape se vindecau de boli și de alte afecțiuni. Singura stațiune balneară din Gorj se bucură de un succes formidabil și în ziua de azi.

Stațiunea Băile Săcelu din Gorj și-a deschis porțile în weekend-ul 24-25 iunie 2023. Intrarea la bazinele cu apă cu diferite proprietăți costă 25 de lei, iar tariful pentru un șezlong este de 10 de lei.

Mai multe afecţiuni pot fi tratate la Băile Săcelu, printre care și: boli ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, osteoporoză); afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii); afecţiuni ale sistemului nervos central; afecţiuni ginecologice; afecţiuni ale aparatului respirator; afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.

Staţiunea Săcelu se află în localitatea Săcelu. Este mărginită de dealul Ciocadia (579 metri) la est şi dealul Săcelu (570 metri) la vest. Băile Săcelu beneficiază de caracteristicile temperat continentale cu influenţa dominantă a maselor de aer mediteranean şi adriatic. Se mai spune că apele din stațiune au puteri vindecătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apele din Săcelu își schimbă culoarea

„Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă. în funcție de anotimp.

Studii de specialitate efectuate in cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începand cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc in aceste bazine si dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferita a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase si fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominanta a apei.

Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se aratăpe site-ul Complexului Energetic Oltenia, care deține complexul.

Istoria stațiunii Săcelu

La jumătatea secolului al XIX-lea, Dumitrache Săceleanu s-a ocupat de aceste ape și de tratamentul tuturor bolnavilor. Primele cercetări serioase privind calităţile medicinale ale apelor de la Săcelu datează din anii 1865-1866 şi se datorează doctorului Vasile Grosu, medicul primar al judeţului. Din 1925, stațiunea a aparținut „Doamnei Octavia, Colonelul Ion Leoveanu şi Ştefan St. Sadoveanu”. Călătorul care venea la Săcelu în perioada interbelică putea alege pe lângă tratament serviciile hotelurilor “Sadoveanu”, “dr. Alexandru Bădescu” dar şi a multor vile.

În perioada comunistă staţiunea s-a dezvoltat foarte mult sub coordonarea O.J.T. Gorj, societate care a beneficiat de naţionalizarea din anii 50. În această perioadă s-au făcut cele mai multe investiţii, prin construcţia unei baze moderne de tratament şi a unui hotel, amenajarea actualei plaje cu bazine.

Pe vremuri, stațiunea balneară se deschidea de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, potrivit  verticalonline.ro.