Cutremurele din Gorj, în plină Evaluare Națională! Cum au reacționat copiii și profesorii care erau în clase

Cutremurele din Gorj, în plină Evaluare Națională! Cum au reacționat copiii și profesorii care erau în clase Sursa foto: Arhiva EVZ

Elevii din Gorj care au susținut proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale nu au fost afectați de cutremur, potrivit șefei inspectoratului școlar. „Totul a decurs într-un mod normal, nimeni n-a intrat în panică, n-am avut probleme”, a declarat Marcela Mrejeru.

Un cutremur cu magnitudine de 4,2 a avut loc luni dimineață în Oltenia, în județul Gorj, după cum a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. INFP a revizuit magnitudinea seismului de la 4,2 pe Richter. Seismul a avut loc la ora 8 și 26 de minute, la o adâncime de doar 14 km. Intensitatea acestuia a fost medie, precizează INFP.

Acesta a fost urmat de o replică de 2,8 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la 19 km nord-vest de Targu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 82 km sud de Deva, 96km est de Resita, 94 km vest de Râmnicu Vâlcea. Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremurul a fost resimțit puternic în Târgu Jiu. „Stăteam în pat și pur și simplu s-a zguduit patul cu mine. Credeam că am scăpat, de cutremure, dar observ că s-au reactivat“, a spus un târgujian.

Cutremurul s-a simțit și alte zone din Gorj: „S-a simțit în Curpen, Stănești. Întâi un vuiet, apoi s-a mișcat pământul“, a spus un gorjean.

Examenul s-a desfășurat în condiții normale

„Nu au fost probleme. Nici nu începuse proba scrisă. A început la 9 proba. Totul a decurs într-un mod normal, nimeni n-a intrat în panică, n-am avut probleme”, a declarat Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general din județul Gorj.

Accesul candidaţilor în săli a fost permis începând de la ora 8:00 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Fiecare probă a Evaluării Naționale a început la ora 9. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

Calendarul Evaluării Naționale 2023

  • Până la data de 16 iunie: Înscrierea + Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor