Update. S-a reluat seria de cutremure din Oltenia. Două seisme, în această dimineață. Unde s-au simțit și ce magnitudine au avut

Update. S-a reluat seria de cutremure din Oltenia. Două seisme, în această dimineață. Unde s-au simțit și ce magnitudine au avut Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a avut loc, în această dimineață, în Oltenia, în județul Gorj. Cutremurul s-a produs la ora 8.26, ora României. Cutremurul a avut și o replică, după aproximativ o oră.

UPDATE: Cutremurul din Gorj, urmat de o primă replică de 2,8 grade

Cutremurul de 4,2 grade pe scara Richter produs luni dimineața în județul Gorj a avut prima replică, aceasta având 2,8 grade pe scara Richter.

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFO), replica cutremurului de 4,2 grade pe scara Richer a avut loc la ora 08:59 și s-a produs în Oltenia, județul Gorj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a avut magnitudinea de 2,8, la adâncimea de 15,5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Târgu Jiu, 67km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 95km E de Reșița.

Seismul care a cutremurat Oltenia în această dimineață a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter. Inițial, seismologii au anunțat o magnitudine de 4,1 grade.  Cutremurul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri și a avut epicentrul la cinci kilometri de localitatea Runcu, județul Gorj și la 68 de kilometri de Drobeta Turnu Severin.

Cutremurul din această dimineață a fost resimțit de către locuitorii județelor Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin. De la începutul anului, în județul Gorj și în zona Olteniei au avut loc mai multe cutremure.

Cutremure repetate în Oltenia

Seria de seisme din Oltenia a început în luna februarie, pe data de 14, cu un cutremur de 5,7 grade. Acest seism a avut o replică de 4,3 grade, pe 17 februarie, la ora 11:11.

Ulterior, specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au anunțat că seria cutremurelor din Gorj va continua și în perioada următoare. De asemenea, așa zisa „perioadă de liniștire” poate fi una de durată, iar în tot acest timp pot avea loc cutremure cu magnitudini diferite.

Seismologii au explicat că, din data de 14 februarie 2023 și până vineri, 17 februarie, au existat trei replici mai mari, cu o magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Mercalli.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7 grade, a avut loc în data de 14 februarie 2023, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. În zona Olteniei, până acest an, cutremurele erau o raritate, punctul „fierbinte” al României fiind județul Vrancea.

Sâmbătă a fost cutremur în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă, în judeţul Buzău, la ora locală 13:13, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). De asemenea, pe data de 7 iunie s-a produs un cutremur de 5,2 pe Richter, în Banat, judeţul Arad, la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici.