Stațiunea din România care rivalizează cu Alpii. E de necrezut cum a luat naștere acest loc

sursa: dreamstime

Cobilița, o mica stațiune din inima județului Bistrița-Năsăud, oferă un rai pentru iubitorii de drumeții, porturi montane sau chiar maritime, grație întinderii de apă a pitorescului său lac. Despre aerul său se spune că are o puritate care se apropie de cea din Munții Alpi.

Colibiţa este o localitate aflată la mai puțin de 50 de kilometri de Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani şi Bârgău. Aici întinderea de apă a lacului şi aerul curat, tare, montan, seduc tot mai mulţi turişti.

Accesul se face parțial pe Drumul Naţional 17, ulterior din Prundu Bârgăului se optează pentru drumul judeţean 173 A, care poartă turistul până la staţiune. După stâncile care mrăginesc şoseaua ce duce spre lac, apar vârfurile care veghează lacurile Strunioru şi Bistricioru. De acolo își expune pe larg pitorescul lacul Colibiţa.

Aerul său rivalizează cu cel din Munții Alpi

Mica stațiune, confirmă preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan, se numără printre puţinele din România al cărei aer rivalizează în puritate aerul din Munții Alpi.

„Rezultatele studiului confirmă că nivelul de ozon din Colibiţa este similar cu cel din Munţii Alpi, la cote de peste 2.000 de metri altitudine. Valoarea concentraţiei de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 de micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 de micrograme/m3“, afirmă preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, potrivit Adevarul.

sursa: dreamstime

Dacă valoarea medie a concentrației maxime de ozon în România atinge valoarea de 72,6 micrograme/m3, în zona Colibița studiile au arătat că valoarea concentrației de ozon este de 90 micrograme/m3. Aceste valori se mai găsesc doar în Munții Alpi.

Una dintre cele mai frumoase drumeții pentru cei aflați în zonă este la lacul și rezervația naturală Tăul Zânelor.

Ideală pentru iubitorii drumețiilor și sporturilor de munte

Pentru cei care adoră excursiile și drumețiile de munte, Colibița oferă crestele pitorești ale Munților Călimani și Munților Bârgău. Pentru iubitorii sporturilor, pe apă – lacul Colibița permite navigarea cu caiace, bărci de pescuit și hidrobiciclete.

Pentru amatorii sporturilor extreme, se poate rafting pe râul Bistrița. Se poate face chiar și plajă între munți la Colibița. De asemenea, se poate face windsurfing, dar se poate naviga și cu vaporașe cu pânze, potrivit vilafranceza.

 

Unul dintre atuurile stațiunii este barajul Colibița, construit pe râul Bistrița Bârgăului între anii 1977 și 1991, cu scopul de a produce energie hidroelectrică. Prin acumularea apei, s-a format Lacul Colibița, cu o suprafață de 270 de hectare, o lungime de 13 kilometri și un volum de 65 de milioane de metri cubi.

Turiștii pot închiria un bungalou, un mini-apartament de 4 stele amenajat chiar pe lac, cu o panorama unică şi acces direct la lac pentru pescuit şi înot. O noapte de cazare aici are un preț de 100 de euro pe noapte.