Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști

Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiștiStațiunea Soveja. Sursa foto: Facebook/ Soveja

Vrancea. O stațiune balneo-climaterică din județul Vrancea este foarte populară printre turiști, care aleg acest loc pentru a se bucura de cel mai curat aer din Europa și de numeroasele bazine cu apă minerală.

Stațiunea Soveja, cunoscută drept „Perla Vrancei,” este amplasată în depresiunea cu același nume și se află la 82 de kilometri de Focșani.

Soveja, o stațiune balneo-climaterică extrem de căutată de turiști

Turiștii optează pentru această destinație datorită bazinelor cu ape minerale sulfuroase, clorurate, hipertone și sodice. Acestea sunt folosite în tratarea diverselor afecțiuni, cum ar fi nevrozele astenice, oboseala cronică, durerile de cap și somnolența.

Beneficiile naturale sunt întregite de echipamentele medicale moderne disponibile în centrele de recuperare din stațiune.

Astfel, vizitatorii pot beneficia de tratamente precum hidroterapie, masoterapie, electroterapie, gimnastică medicală și terapie respiratorie.

Stațiunea Soveja

Stațiunea Soveja. Sursa foto: Facebook/ Repornim Soveja

Cel mai ozonat aer din Europa

Această stațiune este recunoscută pentru aerul său curat și proaspăt, considerat cel mai pur din Europa, datorită pădurilor de brazi și mesteacăn care o înconjoară.

În trecut, până în 1989, minerii veneau aici pentru a se trata de leucoză, datorită calităților remarcabile ale aerului.

„Soveja are și un alt specific, este o stațiune care este ocupată non-stop, și iarnă, și vară, pentru că 1. are aerul care produce anticorpii, să zicem, sau (stimulează) imunitatea, îți face imunitate foarte bună, și 2. iarna, într-adevăr, este un peisaj extraordinar”, declara mai demult Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Balneoterapie

Balneoterapie. Sursa foto: Роман Распутин/ Pixabay

Stațiunea a devenit renumită încă din 1870

Istoria stațiunii Soveja își are începuturile în anul 1870, când un negustor de stofe din Focșani, suferind de o afecțiune pulmonară, a fost sfătuit să vină în Soveja pentru a se trata cu aerul curat de aici.

Efectele benefice ale terapiei cu ozon oferite de pădurile din zonă au făcut ca locul să devină, treptat, o stațiune de interes atât național, cât și local, potrivit Cancan.

Pe lângă faptul că Soveja oferă cel mai ozonat aer din România, zona este bogată și în obiective turistice de mare importanță pentru istoria județului și a țării.

De exemplu, pe drumul către Soveja se poate vizita Casa memorială Moș Ion Roată. Strămutată cu ocazia centenarului Unirii din 1859 din satul Gura Văii la Câmpuri, localitatea natală a lui Moș Ion Roată, această casă memorială este o autentică locuință țărănească din secolul al XIX-lea.