1 din 10 pacienţi se alege cu o infecţie

1 din 10 pacienţi se alege cu o infecţie

Pentru că la noi nu se încurajează raportarea infecţiilor minore, se ajunge la cazuri grave.

Unul din zece pacienţi internaţi în spital e afectat de o infecţie nosocomială (luată din spital), iar statistica este valabilă pentru state din vestul Europei, pentru care raportările sunt literă de lege. În România, în schimb, dacă ne uităm pe statistici rezultă că suntem cei mai performanţi la acest capitol: în 2008, mai puţin de 10.000 de astfel de infecţii au fost raportate în toată ţara.

Medicii susţin că, de fapt, numărul real este de cel puţin zece ori mai mare, iar ascunderea cazurilor minore favorizează altele mult mai grave.

Mai tari decât americanii

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este evident că, dacă nu raportezi, nu tratezi, nu depistezi cauzele unei infecţii minore situaţia se agravează şi se ajunge la îmbolăvirea mai multor pacienţi”, comentează profesorul de sănătate publică Cristian Vlădescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara.

Ultimele statistici arată că aproape 10.000 de români s-au ales, în 2008, cu infecţii luate din spitale. Printre oraşele unde s-au înregistrat cele mai multe infecţii de acest gen se numără Bucureşti (1.582), Iaşi (1.550) şi Cluj-Napoca (1.509).

Cei mai multi pacienţi internaţi s-au ales fie cu infecţii respiratorii (3.000 de cazuri), fie cu infecţii după intervenţii chirurgicale (aproape 2.000) sau cu infecţii urinare (1.500 de cazuri). „Rezultă că avem de 8-10 ori mai puţine cazuri decât state din Vest şi chiar faţă de SUA, care are cel mai scump şi litigios sistem din lume, unde oamenii primesc bani dacă iau astfel de infecţii. Or, la noi funcţionează încă sistemul bazat pe modelul igienei sovietice, care spune că trebuie să pedepseşti. Sănătatea publică modernă previne, nu pedepeşte”, mai spune profesorul de sănătate publică Cristian Vlădescu.

Raportările făcute de România către instituţiile de profil de la nivelul Uniunii Europene variează între unu şi doi la sută cazuri de infecţii. Şeful Catedrei de epidemiologie din cadrul UMF Cluj, Ioan Bocşan, estimează că numărul real al acestora în România ar putea fi chiar mai mare decât în statele din Vest, „având în vedere cum arată medicina de la noi”.

Motive întemeiate de daune pentru pacienţi

Infecţiile nosocomiale sunt cele care apar într-un interval de 48 de ore de la internarea în spital sau la 30 de zile după o operaţie, iar experţii europeni estimează că o treime dintre ele pot fi prevenite.

Faptul că în alte state infecţiile sunt recunoscute a dus la dezvoltarea unui sistem de despăgubiri pe care spitalele le dau, în urma unor hotărâri ale instanţelor, pacienţilor afectaţi. „Or, în România acest sistem de malpraxis e foarte clar nefuncţional”, mai spune profesorul Cristian Vlădescu.

MĂRTURIILE MEDICILOR DE LA CF 2

„Eu cumpăram totul pentru paciente”

„Pentru a-mi trata pacientele care aveau nevoie de operaţii sau urmau să nască la spital puneam bani din propriul buzunar pentru a cumpăra consumabilele necesare. Eu luam tot ce era nevoie . Când sumele erau prea mari le ceream şi pacientelor să cumpere”, ne-a povestit, sub protecţia anonimatului, unul dintre medicii ginecologi de la secţia de specialitate a spitalului CF Nr. 2 din Bucureşti.

Între timp, au apărut şi primele rezultate de la analizele făcute celor două femei ajunse în stare gravă din cauza unei infecţii luate din acest spital. „Până în prezent, Comisia de evaluare a Ministerului Sănătăţii (MS) a stabilit că afecţiunile actuale ale celor două paciente sunt cauzate de asistenţa medicală acordată în această unitate medicală.

În cazul uneia dintre paciente s-a depistat în sânge microorganismul de gram negativ - burkholderia cepacia, care demonstrează condiţiile improprii în care au fost efectuate intervenţiile medicale”, informează MS.