Statele Unite au sabotat cibernetic o navă spion iraniană în Marea Roșie

Statele Unite au sabotat cibernetic o navă spion iraniană în Marea Roșie

SUA a efectuat un atac cibernetic împotriva unei nave militare iraniene care colecta informații despre navele comerciale din Marea Roșie și Golful Aden. Atacul a fost parte a răspunsului la atacul cu drone al milițiilor susținute de Iran în Irak, care a ucis trei militari americani.

Statele Unite au lansat un atac cibernetic asupra unei nave militare iraniene.

Potrivit a trei oficiali americani,  nava iraniană colecta informații despre navele comerciale din Marea Roșie și Golful Aden.

Rebelii Houthi terorizează Yemen și comerțul din Marea Roșie de câțiva ani. Sursa Foto -Dreamstime

Rebelii Houthi terorizează Yemen și comerțul din Marea Roșie de câțiva ani. Sursa Foto -Dreamstime

Război cibernetic între America și Iran

Atacul cibernetic, care a avut loc acum mai bine de o săptămână, a fost parte a răspunsului administrației Biden la ultimul atac terorist.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul lunii trecute, o dronă comandată de miliții irakiene a ucis trei militari americani în Iordania și a rănit alți zeci.

Operațiunea cibernetică a avut ca scop să împiedice nava iraniană să furnizeze informații vitale rebelilor Houthi din Yemen. În ultimele luni, rebelii au tras cu rachete și drone asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Iran colecta informații vitale pentru rebelii Houthi

Unul dintre oficialii americani cu cunoștințe despre atacul cibernetic a raportat că operațiunea a fost efectuată asupra unei nave iraniene numită MV Behshad.

Oficialii americani nu dezvăluie de obicei operațiunile secrete, inclusiv atacurile cibernetice.  

Într-un interviu cu Lester Holt de la NBC News săptămâna trecută, ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că vasul MV Behshad aflat în Marea Roșie „doar combate pirateria”, nu furnizează informații forțelor Houthi.

Nava iraniană se află lângă o bază militară chineză

Din ianuarie, nava iraniană Behshad a operat în apropierea portului Djibouti, aproape de o bază militară chineză pe țărm. Iranul a emis un avertisment Statelor  Unite încă de pe data de 4 februarie să nu lovească Behshad.

Analistii militari spun că este posibil ca Iranul să fi decis să mute nava lângă baza chineză pentru a descuraja forțele navale americane să încerce să o atace.

Aproximativ 12% din transportul maritim global trece prin Marea Roșie în fiecare zi. În urma repetatelor atacuri comise de rebelii Houthi din noiembrie, giganți maritimi precum Maersk au anunțat că își vor sista operațiunile în Marea Roșie și Golful Aden. Asta va însemna și mai mult timp și mai mulți bani cheltuiți la livrarea mărfurilor.