Statele Unite, în pragul crizei economice. Cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani. Avertismentul unui “lup de pe Wall Street“

Preţurilor de consum din SUA au cunoscut cele mai ridicate valori din ultimii 12 ani pe fondul unei inflații record. Președintele Joe Biden a anunțat investiții masive în următorul deceniu.

Țara de peste Ocean a înregistrat, în luna aprilie, cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani, accelerată de redresarea economiei şi de avansul preţurilor energiei, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul pentru Comerţ, transmite CNBC.

Creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum este cea mai mare începând din 2008

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş de bunuri, costul energiei şi al locuinţelor, a urcat cu 4,2% faţă de intervalul similar al anului trecut. Un sondaj realizat de Dow Jones anticipa o creştere de 3,6%. Creşterea de la lună la lună a fost de 0,8%, peste aşteptările de 0,2%.

Excluzând preţurile volatile ale energiei şi alimentelor, indicele preţurilor de consum a crescut cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2020 şi cu 0,9% faţă de luna precedentă. Estimările erau de 2,3% şi de 0,3%.

Creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum a fost cea mai mare după septembrie 2008, iar avansul lunar al inflaţiei este cel mai rapid din 1981. De altfel, semnele unei iminente crize au alertat și specialiștii. Unul dintre veteranii de pe Wall Street, miliardarul Thomas Peterffly avertizează că luând în calcul rata inflației și explozia indicelui de consum, Fed (Sistemul Federal de Rezervă monetară a SUA sau banca de stat)  ar trebui să se implice mai mult. “Sunt foarte îngrijorat de această situație de neoprit. Cu cât Fed așteaptă mai mult, cu atât va fi nevoită să crească nivelul dobânzilor”, a opinat expertul.

Preţurile energiei au urcat cu 25% comparativ cu anul 2020, incluzând o creştere de 49,6% pentru benzină şi 37,3% pentru păcură. Preţurile la pompă, care au scăzut cu 1,4% în aprilie, au revenit la creştere în mai, media la nivel naţional depăşind 3 dolari pe galon pentru prima oară din noiembrie 2014. Noi creşteri sunt posibile din cauza atacului hackerilor împotriva operatorului de conducte Colonial Pipeline, care a fost nevoit să oprească livrările de carburanţi.

Președintele vrea ca SUA să investească 4.000 miliarde de dolari în următorii 10 ani

Vinerea trecută, președintele Joe Biden a pledat în favoarea unor planuri masive de investiții pentru creșterea ocupării forței de muncă în Statele Unite, euforia mult așteptată neavând loc în aprilie, în ciuda redresării economiei, relatează AFP.

Doar 266.000 de locuri de muncă au fost create în aprilie, departe de milionul așteptat. Rata șomajului a crescut chiar pentru prima dată în aproape un an, la 6,1% (+0,1 puncte), a anunțat Departamentul Muncii.

„Încă ieșim dintr-un colaps economic”, a spus Biden de la Casa Albă, menționând că țara are încă „8 milioane de locuri de muncă mai puține decât înainte de pandemie”. Președintele afirmă că asta acreditează ideea că este absolut necesar ca țara să investească în următorul deceniu aproape 4.000 de miliarde de dolari - inclusiv mai mult de 2.000 de miliarde în infrastructură - pentru a crea locuri de muncă, în special pentru cei mai puțin calificați.