Secretarul american adjunct de Stat, Stephen Biegun, a declarat că diplomația a rămas „cel mai bun” și „singurul” mod de a rezolva problema nucleară nord-coreeană, solicitând Phenianului să se întoarcă la masa negocierilor.
Biegun, care deține și funcția de reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord, a făcut remarcile în timpul unei conferințe de la Seul, recapitulând câțiva ani de negocieri cu Nordul despre care a spus că au fost marcate de „eșecuri, dezamăgiri și oportunități ratate ”, scrie agenția Yonhap.
„Pe măsură ce privim spre viitor, rămân convins că diplomația rămâne cel mai bun mod, într-adevăr singurul mod de a rezolva provocările noastre cu Coreea de Nord”, a spus el.
„Phenianul are evenimente majore, în special cel de-al optulea Congres al Partidului Muncitorilor din ianuarie. Încurajăm puternic Coreea de Nord să profite de timpul de până atunci pentru a deschide o cale pentru reluarea diplomației”, a adăugat diplomatul american.
De asemenea, Biegun și-a exprimat dorința de a vedea Statele Unite și Nordul să se angajeze într-o diplomație „serioasă”, care necesită angajamente susținute și compromisuri dificile, dar care are „recompense enorme”.
Întrebat despre refuzul Washingtonului la propunerea lui Kim Jong-un de a demonta principalul său complex nuclear din Yongbyon, în timpul summitului de la Hanoi de la începutul anului trecut, Biegun a subliniat că acesta nu reprezintă întregul program nuclear din Coreea de Nord.
„Desigur, Yongbyon este subiectul unui mare interes al SUA și este un centru istoric al programului de armament nuclear nord-coreean. Este încă de o mare importanță în întregul proces de denuclearizare completă a Peninsulei Coreene ”, a menționat el.
„Ați ratat oportunități pentru a căuta obstacole”
„Dar provocarea cu care ne-am confruntat la Hanoi și provocarea cu care ne confruntăm astăzi este că Yonbyon nu este întregul program al armelor nucleare din Coreea de Nord”, a adaugat Stephen Biegun.
Diplomatul a subliniat că Statele Unite „nu s-au așteptat niciodată ca o parte trebuie să facă totul înainte ca cealaltă să facă ceva”.
Biegun a regretat, de asemenea, că omologii săi nord-coreeni au ratat oportunități doar pentru „a căuta obstacole”.
Negocierile dintre Washington și Phenian s-au blocat de la summitul de la Hanoi dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un. Impasul a înghețat, de asemenea, cooperarea inter-coreeană.
„Din păcate, o mulțime de oportunități au fost risipite de omologii noștri din Coreea de Nord în ultimii doi ani, care s-au concentrat prea des pe găsirea de obstacole în calea negocierilor în loc de a profita de oportunități pentru un angajament”, a estimat Biegun.
„Acestea fiind spuse, potențialul summitului de la Singapore este încă pe deplin prezent, chiar dacă nu am reușit să mergem mai departe cu ceea ce a fost convenit”.
Pentru a încheia prelegerea, el a enumerat câteva puncte pe care le va transmite succesorului său din administrația Joe Biden.
„Războiul s-a terminat. Vremea conflictului s-a încheiat și a sosit timpul păcii. Dacă vrem să avem succes, trebuie să lucrăm împreună, Statele Unite, Republica Coreea și Republica Populară Democrată Coreeană”.
Biegun a sosit săptămâna aceasta la Seul pentru ultima sa vizită în calitate de trimis special al Departamentului american de Stat pentru Nord.
Foto: Facebook