Statele Unite au recunoscut înfrângerea. Motivul pentru care China este acum mai puternică

Statele Unite au recunoscut înfrângerea. Motivul pentru care China este acum mai puternică Sursa: Pixabay

Un comandant al Forțelor Spațiale a Statelor Unite a recunoscut că SUA rămâne în urma Chinei în legătură cu armele hipersonice, mai ales după ce Beijingul a lansat o rachetă care a înconjurat globul cu o viteză de cinci ori mai mare decât sunetul.

Pentagonul a fost surprins de evoluția Chinei în tehnologia armelor spațiale, inclusiv lansarea unei nave hipersonice capabile să transporte un focos nuclear și lansarea, cu succes, a unei rachete în Marea Chinei de Sud. Nicio altă țară nu este cunoscută să posede o astfel de tehnologie, iar oamenii de știință din Statele Unite nu au înțeles cum China a stăpânit capacitatea de a lansa o rachetă de pe o navă spațială pe orbită joasă la viteze atât de mari.

De asemenea, Rusia a testat o rachetă hipersonică în Arctica săptămâna aceasta, evidențiind modul în care SUA se află în spatele celor doi principali rivali ai săi în cursa înarmărilor. „Nu suntem la fel de avansați ca și chinezii sau rușii în ceea ce privește programele hipersonice”, a declarat generalul David Thompson, șeful adjunct al operațiunilor spațiale, la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax.

Testul de rachetă al Chinei este îngrijorător pentru Pentagon, care rămâne incert cu privire la lansarea unei rachete de pe o navă spațială manevrabilă care călătorește la viteze hipersonice. Oamenii de știință de la Darpa încă analizează datele de la lansarea chineză pentru a confirma scopul rachetei. Experții militari americani nu știu dacă arma este destinată ca o rachetă aer-aer sau să distrugă sistemele de apărare antirachetă de la sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentagonul a făcut presiuni pentru dezvoltarea rachetelor hipersonice, dar nu se așteaptă ca SUA să își lanseze prima armă până în 2024. Marina americană își propune să înarmeze distrugătoarele cu această tehnologie până în 2025 și submarinele până în 2027.

China vrea să devină puterea dominantă a lumii

Rachetele hipersonice zboară cu o viteză de cinci ori mai mare decât sunetul, iar capacitatea lor de a schimba direcția la o viteză atât de mare le poate face aproape imposibil de urmărit și distrus cu radarul existent. Thompson a recunoscut că birocrația din SUA împiedică dezvoltarea armelor. După ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, SUA se luptă să ajungă din urmă Beijingul și Moscova.

„Birocratia pe care am construit-o în apărare și achiziții, nu doar în spațiu, ci și în alte zone, ne-a încetinit în multe domenii”, a spus Thompson. „Faptul că nu am avut nevoie să ne mișcăm rapid timp de câteva decenii – în sensul unui concurent strategic cu aceste capacități – nu ne-a determinat și nici nu ne-a impus să ne mișcăm rapid.”

Xi Jinping, liderul chinez, și-a declarat public intenția de a atinge paritatea militară cu SUA până în 2027 și de a deveni puterea dominantă a lumii până în 2050. Beijingul intenționează să își dubleze de patru ori arsenalul de focoase nucleare la aproximativ 1.000 până în 2030, chiar dacă depășește deja Statele Unite în noile tehnologii de arme, inclusiv inteligența cibernetică și artificială.

„Această evoluție ne preocupă așa cum ar trebui să fie pentru toți cei care caută pacea și stabilitatea în regiune și nu numai”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA despre testul armelor hipersonice din China. „Acest lucru se bazează pe preocuparea noastră cu privire la multe capacități militare pe care Republica Populară Chineză continuă să le urmărească.”