Statele Unite ale Americii, in era dinastiilor prezidentiale

Statele Unite ale Americii, in era dinastiilor prezidentiale

De 20 de ani, americanii nu au cunoscut decat guvernarea clanurilor Bush si Clinton.

Hillary ar putea prelungi seria cu inca opt ani.

Daca Hillary Clinton va deveni prima femeie presedinte a Statelor Unite in 2008, America va ajunge in situatia fara precedent de a fi guvernata fara intrerupere timp de 24 de ani - 28 daca va fi realeasa - de catre membri a doar doua familii: Bush si Clinton.

Potrivit AFP, milioane de tineri americani nu au cunoscut pe nimeni in afara de un Bush sau un Clinton la conducerea Casei Albe. Dupa un mandat de patru ani al lui George Bush, tatal actualului presedinte, a urmat presedintele Bill Clinton, care a fost la putere timp de opt ani si i-a predat apoi stafeta lui George W. Bush, aflat in al saptelea an de presedintie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoria americana a mai cunoscut dinastii in trecut, un exemplu fiind cei doi presedinti Adams, John si fiul sau John Quincy. La acest capitol mai poate fi citata familia Roosevelt (Theodore si Franklin fiind veri indepartati) sau, mai recent, clanul Kennedy.

Mai multi candidati la presedintie actuali provin din vechi familii politice. Spre exemplu, republicanul Mitt Romney, fost guvernator de Massachussetts, este fiul unui fost guvernator de Michigan, care a incercat si el sa ajunga presedinte.

O afacere de familie

Uluitoarea si irezistibila ascensiune a candidatei democrate ilustreaza perfect mecanismele politicii americane. „Din cauza costurilor astronomice ale campaniilor electorale americane, candidatii au nevoie de un nume care sa fie recunoscut usor inca din primele sondaje, pentru a colecta fonduri”, explica analista Linda Fowler, profesoara de stiinte politice la Dartmouth College. „Este un cerc vicios. Donatorii nu vor contribui la o campanie despre care nu cred ca are sanse de castig, iar una dintre caile candidatilor de a-si demonstra credibilitatea este de a dovedi ca alegatorii ii cunosc si ii sustin”, a adaugat ea.

In fata contracandidatilor sai democrati pe care-i zdrobeste in sondaje, Hillary Clinton are sprijinul unui buget de campanie strans cu sprijinul sotului sau, fostul presedinte Bill Clinton, a carui simpla prezenta la un eveniment genereaza contributii fenomenale. La aceasta se adauga si o retea de vechi si puternici donatori ai Partidului Democrat.

In lipsa acestei dinamici, arata expertii, Hillary Clinton nu ar fi fost un candidat viabil nici macar in alegerile legislative din anul 2000, cand a fost aleasa senator de New York. La fel au stat lucrurile si cu George W. Bush, sustinut de retelele tatalui sau in campaniile electorale care l-au propulsat initial ca guvernator de Texas si, apoi, ca presedinte.

MUNITIE DE CAMPANIE

Pusculita lui Hillary

Hillary Clinton a adunat 35 de milioane de dolari, in timp ce principalul sau rival democrat, senatorul Barack Obama, a strans cu doua milioane mai putini bani pentru „marea cheltuiala” din 2008, cand se va transa nominalizarea pentru cursa prezidentiala.

Clinton mai are in banca 15 milioane de cheltuit in cursa pentru presedintie, daca va fi nominalizata, spre deosebire de Obama, care are o rezerva de doar 4 milioane. De partea republicana, Mitt Romney a alocat 21 de milioane $ campaniei pentru nominalizare. Rivalul sau Rudy Giuliani a cheltuit 13 milioane $, din cei 16,6 cat reusise sa colecteze pana acum.

VOTATI SCHIMBAREA

Vremea femeilor Hillary Clinton a lansat un apel catre femeile din SUA, cerandu-le sa sparga „cupola de sticla” a tarii si sa aleaga o femeie presedinte. Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de ABC News/”Washington Post”, Hillary Clinton ar primi 57a din voturile exprimate de femei, in cazul unei confruntari cu favoritul republican Rudolph Giuliani.