Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi, dar și capacitatea de a-și folosi unul dintre brațe, asta după ce scriitorul fusese înjunghiat în august, în timp ce se afla la New York.
Agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, a transmis că tentativa de asasinare a scriitorului a fost una brutală. Principalul suspect, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, originar din SUA, a pledat nevinovat la acuzația de tentativă de omor.
Salman Rushdie și-a pierdut parțial vederea după tentativa de asasinare din 12 august
„Mai are aproximativ 15 răni în piept. A fost un atac brutal", a afirmat Andrew Wylie, care a adăugat că nu poate dezvălui locul în care se află acum Salman Rushdie, asta pentru că amenințările cu care se confruntă scriitorul nu au încetat: „Nu pot da nicio informație despre locul unde se află. Va trăi. Acesta este cel mai important lucru", a mai adăugat Wylie.
De altfel, Rushdie a fost vizat de astfel de atacuri încă din anul 1988, când a publicat lucrarea „Versetele satanice”, văzută de unii musulmani drept blasfemitoare.
Ultima tentativă de asasinare a lui Salman Rushdie a fost pusă la cale pe 12 august, pe când scriitorul se afla la Chautauqua Institution din New York, acolo unde Rushdie urma să țină un discurs despre felul în care SUA servise drept refugiu pentru scriitorii „incomozi”, aflați în pericol.
Cartea „Versetele Satanice”, incomodă pentru liderul din Iran
Pentru scrierile sale, Salman Rushdie a fost nevoit să se ascundă vreme de circa 10 ani, dat fiind că „Versetele satanice" provocaseră furie în rândul conducătorilor de state musulmane, asta pentru că modul în care l-a descris pe profetul Mahomed le-ar fi insultat credința.
În 1988, liderul iranian de atunci, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa (decret) prin care cerea asasinarea lui Salman Rushdie, punând chiar și o recompensă de 3 milioane de dolari (2,5 milioane de lire sterline) pe capul său.
Mai grav este că Fatwa a rămas activă și, deși Guvernul iranian s-a delimitat de decretul lui Khomeini, o fundație religioasă iraniană cvasi-oficială a mai transferat în 2012 încă 500.000 de dolari la suma de 3 milioane, drept recompensă pentru asasinarea scriitorului.
Un atac la adresa libertății de exprimare
„Principalul pericol cu care s-a confruntat în atâția ani după ce fatwa a fost impusă este reprezentat de o persoană oarecare, care vine de nicăieri și atacă. Deci nu te poți proteja împotriva acestui lucru, pentru că este total neașteptat și ilogic. A fost ca în cazul uciderii lui John Lennon", a spus Wylie.
Salman Rushdie s-a născut în 1947 în India. El a locuit la un internat din Marea Britanie înainte de a studia la Universitatea din Cambridge. În anul 2007 a fost numit cavaler, grație serviciilor aduse literaturii universale.
A existat o avalanșă de sprijin din partea opiniei publice pentru scriitorul Salman Rushide, atacul fiind condamnat pe scară largă, mai ales că a reprezentat, de fapt, un atac la adresa libertății de exprimare a tuturor scriitorilor care se opun ideilor impuse drept adevăruri incontestabile de liderii de state, deși sunt văzute drept falsuri de cei care privesc problematica religioasă dintr-o altă perspectivă, conform BBC.