Primăria a declarat stare de urgență sanitară după ce numărul de cazuri a crescut îngrijorător. Autoritățile se așteaptă la și mai multe infectări cu variola maimuței în următoarea perioadă.
Primarul din San Francisco a declarat, joi, stare de urgență în domeniul sănătății publice, din cauza creșterii numărului de cazuri de variola maimuței în oraș. În ultimele zile au fost înregistrate 281 de infectări, iar oficialii spun că această cifră va crește în următoarea perioadă.
Declararea stării de urgență permite orașului să acceseze fonduri de la stat și de la guvernul federal rezervate pentru situații de urgență și să sensibilizeze publicul larg cu privire la epidemie. Starea de urgență va intra în vigoare luni, au stabilit oficialii orașului.
Puține vaccinuri
Explozia de cazuri vine pe fondului unui număr mic de vaccinuri disponibile. Până în prezent, oficialii au primit aproximativ 8.200 de doze de vaccin Jynneos, care este destinat să prevină variola maimuței și variola clasică la adulți.
„Vrem să avem flexibilitatea de a ne putea folosi resursele pentru a servi cât mai bine publicul și a proteja sănătatea. Dorim, de asemenea, să ne afirmăm angajamentul față de sănătatea comunităților LGBTQ din San Francisco, așa cum am făcut întotdeauna în mod istoric ca oraș", a declarat joi Susan Philip, ofițerul de sănătate au orașului,potrivit San Francisco Chronicle.
Susan Philip a mai declarat că nu se intenționează instituirea de restricții din cauza numărului mare de infectări. San Francisco și Los Angeles par a fi cele două focare cele mai îngrijorătoare ale epidemiei de variola maimuței din California, potrivit Antena 3.
Multe cazuri în Europa
În ultimele săptămâni Europa a devenit epicentrul infectărilor cu variola maimuței. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să declanșeze, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă în cazul variolei maimuței repectiv cel de urgență sanitară globală.
OMS Europa estimează că până în 2 august vor fi înregistrate 27.000 de cazuri de variola maimuței în 88 de țări. În acest moment numărul de infectări este de 17.800 în 75 de țări.
Spania este cea mai afectată țară, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.
În România primul caz de variola maimuței a fost depistat în 13 iunie. Numărul infectărilor a ajuns la 20.