Stare de alertă sporită în SUA! Peste 8.000 de soldați așteaptă semnalul. Putin acuză

Sursa: Bumbleedee | Dreamstime.com

Statele Unite ale Americii (SUA) au plasat aproximativ 8.500 de soldați în „stare de alertă sporită” pentru o posibilă desfășurare de forțe pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, a declarat luni, 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis ordinele de pregătire a circa 8.500 de soldați, la indicația președintelui Joe Biden, a anunțat Pentagonul. Purtătorul de cuvânt John Kirby a precizat că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la o desfășurare a trupelor.

„Stare de alertă sporită” în SUA

La începutul zilei de luni, administrația Biden se afla în faza finală de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est, potrivit mai multor oficiali americani și din domeniul apărării, citați de CNN.

Joe Biden a discutat opțiunile de consolidare a nivelului de trupe americane în țările baltice și în Europa de Est cu principalii săi oficiali militari în timpul unei ședințe de informare de sâmbătă, potrivit unui oficial de rang înalt.

Autoritățile americane au plasat aproximativ 8.500 de soldați în „stare de alertă sporită”, pe fondul avertismentelor că o potențială invazie rusă în Ucraina ar putea fi iminentă.

Departamentul de Stat a redus duminică personalul ambasadei SUA din Kiev, Ucraina, prin plecarea personalului neesențial și a membrilor de familie, din „abundență de precauție”.

Soldații sunt pregătiți să plece în Europa de Est

Biden va avea o convorbire video securizată cu liderii europeni luni după-amiază, despre care Casa Albă a spus că face parte din consultarea și coordonarea administrației cu aliații europeni ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei.

Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi acela de a asigura descurajarea și de a reasigura aliații, iar până acum nu s-a sugerat că trupele americane ar fi desfășurate în Ucraina sau că ar lua parte la vreun rol de luptă.

SUA au trimis două transporturi de arme în Ucraina în cursul săptămânii trecute, ca parte a asistenței de securitate direcționate recent pentru a ajuta la consolidarea armatei ucrainene.

De asemenea, țările NATO trimit nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est și plasează forțe militare în așteptare, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„NATO va lua toate măsurile pentru a proteja aliații”

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra toți aliații, inclusiv prin consolidarea părții estice a Alianței”, a spus Stoltenberg.

Cea mai recentă evaluare a Ministerului ucrainean al Apărării a constatat că Rusia a desfășurat în prezent peste 127.000 de soldați în regiune, în timp ce oficialii americani au declarat că Rusia este în măsură să lanseze o invazie în orice moment.

Oficialii americani încă nu știu ce intenționează să facă președintele rus Vladimir Putin sau dacă acesta a decis să invadeze Ucraina, însă unii care au văzut informațiile spun că există dovezi că Rusia plănuiește să încerce să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul.

Ministerul britanic de Externe a declarat sâmbătă, într-o declarație, că are informații potrivit cărora guvernul rus plănuiește „să instaleze un lider pro-rus la Kiev și se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”.

Putin acuză NATO și SUA de „isterie”

Moscova neagă că plănuiește să invadeze teritoriul, acuzând SUA și NATO de escaladarea tensiunilor din cauza sprijinului lor pentru Ucraina. Luni, Kremlinul a respins rapoartele privind planurile de instalare a unui lider pro-rus în Ucraina drept „isterie”.

„Tensiunile se intensifică din cauza acțiunilor concrete întreprinse de SUA și NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Adică, isteria informațională la care asistăm. Ea este (încurajată - n.r.) cu generozitate de o cantitate uriașă de informații false, doar minciuni și falsuri”.