Măsură extremă luată de Marea Britanie și SUA. Amenințarea Rusiei începe să prindă contur, mesajul președintelui Ucrainei

Măsură extremă luată de Marea Britanie și SUA. Amenințarea Rusiei începe să prindă contur, mesajul președintelui Ucrainei Sursa: arhiva EVZ

Oficialii din Marea Britanie și SUA au anunțat deja că vor să-și protejeze personalul care lucrează în Ucraina și a cerut retragerea reprezentanților ambasadelor de la Kiev.

Oficialii din Marea Britanie au început să-și retragă personalul care lucrează la Ambasada din Kiev, Ucraina. Temerile ce vizează o posibilă invazie a Rusiei sunt din ce în ce mai mare, așa că britanicii nu vor să riște siguranța fizică a reprezentanților din capitala Ucrainei.

Marea Britanie își retrage personalul din Ucraina

Nu au existat ameninţări la adresa diplomaţilor britanici, dar aproximativ jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în Marea Britanie. De asemenea, SUA au ordonat rudelor personalului ambasadei sale să plece, menționând că o invazie ar putea să se petreacă în orice moment.

Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă şi va continua să desfăşoare lucrări esenţiale" a transmis Ministerul de Externe din Regatul Unit pe site-ul instituţiei. Departamentul de Stat american a luat o decizie similară încă de duminică pentru evacuarea familiilor diplomaţilor de la ambasada din Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deciziile luate de cele două ambasade au fost descrise ca fiind de precauţie şi că nu s-a întâmplat nimic concret în ultimele 24 de ore care să fi declanşat deciziile SUA şi Marea Britanie, după cum au precizat jurnaliștii britanici de la BBC.

Avertismentul pe care l-a lansat secretarul general al NATO

Rusia a negat planurile de acţiune militară, dar zeci de mii de soldaţi au fost mobilizați în ultimele zile la graniţă. Personalul Uniunii Europene din Ucraina va rămâne pe loc deocamdată. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a firma că nu trebuie dramatizată situaţia. Membrii alianţei NATO, inclusiv Danemarca, Spania, Bulgaria şi Ţările de Jos, trimit mai multe avioane de luptă şi nave de război în Europa de Est pentru a consolida apărarea în această regiune.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că există riscul unui nou conflict în Europa. Ucraina a declarat că este prematur din partea Statelor Unite să-şi retragă rudele personalului, considerând decizia o dovadă de precauţie excesivă.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, spune că amenințarea agresiunii rusești există de mai bine de un an și nu au crescut, îndemnându-i pe ucraineni să nu intre în panică.

Mesajul pe care l-a adresat președintele Ucrainei

El s-a adresat cetățenilor într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare. „Invazia nu a început în 2014? Amenințarea de război a apărut abia acum? Aceste riscuri există de mai bine de un an și nu au crescut. Ceea ce a crescut este agitația din jurul lor”, a declarat Zelensky.

Șeful statului a subliniat că acum singurul motiv de panică este dacă, după cei opt ani de război, „încă recurgem la panică, ne scoatem totul din conturile bancare, măturăm totul de pe rafturile magazinelor, împărtășim știri false și povești cu bau-bau cu prietenii și cunoscuții noștri”.

„Toți cetățenii noștri, în special cei în vârstă, trebuie să înțeleagă acest lucru. Respirați adânc. Calmați-vă. Nu alergați după hrișcă și chibrituri. Către toate mijloacele de informare în masă - rămâneți mijloace de informare în masă, nu surse de isterie în masă. În goana după hype nu ajutați inamicul, relatând zilnic că războiul poate începe mâine! Acest lucru cu siguranță nu îl va opri”, a mai spus președintele.