Purtatorul de cuvant al social-democraților suedezi a declarat că Parlamentul suedez refuză aderarea Croației, României și Bulgariei în spațiul Schengen. El a precizat că este împotriva corupției.
Purtatorul de cuvant al social-democraților suedezi a precizat că Parlamentul suedez se va opune prin veto planului guvernului de a aproba aderarea Croației, României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Ardalan Shekarabi a mai precizat că nu va accepta aceste țări în Schengen din cauza crimei organizate și a corupției, se arată în postatea Visegrad 24 de pe Twitter.
De ce nu e acceptată România în Schengen
Europarlamentara Karin Karlsbro a afirmat că Guvernul Suediei și partidul din care face parte sprijină aderarea României, Croației și Bulgariei la spațiul Schengen, dar că reprezentanții partidelor din opoziție, S&D și ECR se opun.
„Politica externă nu este abordată în deplin acord între Guvern și democrații Suedezi. Împreună, partidele de opoziție Social-Democrații (S&D) și Democrații Suedezi (ECR) dețin majoritatea în Parlamentul suedez. Aceste partide își unesc acum forțele pentru a face ca poziția suedeză să fie negativă. Opoziția de a permite României, Croației și Bulgariei să intre în Schengen este o poziție naționalistă și populistă nedemnă de Suedia și sunt foarte nemulțumită de poziția pe care Suedia va trebui să o adopte în cadrul Consiliului”, a comentat Karin Karlsbro.
Cu toate astea, raportul Comisiei Europene cu privire la stadiul pregătirilor făcute de România în vederea aderării la Spațiul Schengen a fost analizat de Colegiul comisarilor, miercuri, 16 noiembrie. În schimb, România se confruntă cu opoziția Țărilor de Jos și a Suediei, ale căror parlamente consideră că țara noastră nu are de ce să fie primită în Schengen.
Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Euractiv, cele trei rapoarte puse în discuție miercuri, 16 noiembrie, sunt pozitive. Cele trei documente vor fi transmise mai departe la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Acest organism, din care fac parte reprezentanții tuturor statelor membre ale UE, urmeaă să se reunească în intervalul 8 – 9 decembrie. Atunci va fi adoptată și o decizie cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Momentan, România se confruntă și cu câteva voturi negative.