Stănescu- dosar la DNA, Stroe - turnător la Securitate, Nica - absolvent la SRI

Stănescu- dosar la DNA, Stroe - turnător la Securitate, Nica - absolvent la SRI

Ministrul propus la Dezvoltare Regională, Paul Stănescu (PSD), este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în timp ce propunerea social-democraților la Transporturi, Felix Stroe, a fost recrutat în 1972 de fosta Securitate. Premierul Mihai Tudose este așteptat să trimită azi propunerile la Palatul Cotroceni și a precizat că nu are un „plan B” în cazul în care președintele Klaus Iohannis respinge candidații

Tribunalul Olt a admis pe 21 septembrie 2015 cererea formulată de către structura centrală a DNA de redeschidere a „urmăririi penale privind pe suspecții (…) Paul Stănescu” într-un dosar închis de serviciul teritorial al DNA din Craiova (271/P/2012). În acest dosar, Stănescu are calitatea de „învinuit” alături de nume grele în plan local, precum foștii primari ai Slatinei, Darius Vâlcov și Minel Prina, dar și actualul președinte al CJ Olt, Marius Oprescu. Potrivit relatărilor presei centrale și locale de la acea vreme, procurorii DNA anchetează, printre altele, finanțarea clubului de fotbal FC Olt de către Consiliul Judeţean Olt condus de Paul Stănescu. Acesta este acuzat de procurori de „abuz în serviciu” și „conflict de interese”. DNA a cerut redeschiderea dosarului pentru că a avut „elemente noi”, afirma la acea vreme alt învinuit în dosar, PSD-istul Marius Oprescu.

Prins cu minciuna

Imediat după ce PSD l-a nominalizat la Dezvoltare Regională, Stănescu a mințit afirmând că nu știe nimic despre acest dosar. „În viaţa mea nu am fost chemat de o instituţie a statului, nu am dat cu subsemnatul, cum spun unii colegi ai mei. Nu ştiu despre ce vorbiţi, chiar nu știu despre ce vorbiți (...) nu știu dacă am vreo calitate, nu m-a întrebat nimeni de nimic”, le-a spus el jurnaliștilor, vinerea trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stănescu nu doar că știe despre acest dosar, fiind citat de Tribunalul Olt pe 13 august la adresa de domiciliu, dar și-a angajat și un avocat, anume Nicolae Vitan. Membru al baroului Olt din 1997, Vitan a fost președintele PRM Olt până în 2008, după care, în 2012, a fost ales consilier județean în Olt din partea PSD. Contactat de EVZ, Vitan a confirmat, ieri, că l-a apărat pe Paul Stănescu în instanță dar a spus că nu știe de ce DNA Craiova a închis dosarul în 2012. „Au trecut doi ani de atunci, pentru mine ca avocat înseamnă foarte mult, dar ceea ce îmi aduc foarte bine aminte este că dl Stănescu nu a fost niciodată chemat să dea declarații la DNA”, a spus Vitan pentru EVZ.

Întrebat dacă este dispus să demisioneze dacă începe urmărirea penală pe numele său, Stă- nescu a declarat, vineri, la sediul PSD: „Vedem la vremea respectivă, să nu anticipăm lucruri, că nu e bine”. Aflat lângă el, liderul PSD Liviu Dragnea a intervenit imediat: „Nu mai bine întrebați voi la DNA care e lista, ca să nu mai mergem după....?”, și l-a tras pe Stănescu din mijlocul ziariștilor.

FOTO: Captură de pe portalul instanțelor de judecată de la Ministerul Justiției, unde apare dosarul de la Tribunalul Olt

Spaimele unui „baron”

Paul Stănescu le spunea colegilor din PSD, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014, că în fiecare dimineață se uită să vadă dacă nu cumva vine să-l ia DNA-ul. „Competiția asta va fi pe viață și pe moarte și chiar pe libertate. Și eu mă uit dimineața la 6, că atunci vine DNA-ul și le spuneam colegilor mei: «Mă, da pe mine de ce nu mă ia, că eu mai sunt singurul pe aici?»”, a spus Stănescu într-o ședință de partid la Caracal, pe 29 august 2014.

Întrebat vinerea trecută despre acest lucru, Stănescu a spus că a fost o glumă.„Am glumit la perioada aia, am și continuat gluma: «Dacă mă trezește cineva noaptea, la 3 dimineața, ies cu toporul, că nu are de ce să mă trezească»”, a spus el la sediul PSD.

De profesie inginer agronom, Paul Stănescu a fost directorul Fabricii de conserve Caracal (1982- 1987), directorul I.A.S Studina (1988-1991) și directorul Agromec Vișina (1992-2008) până să fie ales, în 2008 și în 2012, președinte al Consiliului Județean Olt. În prezent, el este senator de Olt, aflat la primul mandat, și este extrem de apropiat de președintele PSD, Liviu Dragnea.

Marius Nica a fost păstrat în ultimele Guverne indiferent de coloratura lor politică FOTO: AGERPRES

Tehnocratul școlit la SRI a fost „umbra” Rovanei Plumb

Propunerea PSD pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene după demisia Rovanei Plumb, Marius Nica (36 de ani) a mai condus ministerul în 2015 în fostul cabinet Victor Ponta și este văzut în PSD drept un „tehnocrat”. El a fost vehiculat anul trecut ca variantă a partidului pentru funcția de prim-ministru.

Nica a urmat în 1999-2003 cursuri de licență la Facultatea de Informații din cadrul SRI, după care a absolvit un master la SNSPA (Relații Internaționale și Integrare Europeană) și un altul la ASE (Administrarea afacerilor).

După ce a absolvit facultatea SRI, Marius Nica a lucrat în perioada 2003-2008 ca ofițer în Ministerul Apărării, unde s-a ocupat cu „prelucrare, analiză și sinteză informații”, „recrutare personal” și „management risc”. 

În 2008 ajunge consilier al europarlamentarului Rovana Plumb (2008-2012), pe care o urmează în Guvern la Ministerul Mediului (directorul ei de cabinet și ulterior secretar general al ministerului) și apoi la Ministerul Muncii (secretar general al ministerului).

După căderea cabinetului Ponta, Marius Nica a fost păstrat în Guvern atât de fostul premier Dacian Cioloș, cât și de fostul premier Sorin Grindeanu.

O stradă din comuna constănțeană Cumpăna poartă, din 2009, numele lui Felix Stroe, în semn de recunoştinţă pentru că regia pe care o conduce a racordat comuna la apă şi canalizare FOTO: EVZ

Propunerea PSD la ministerul Transporturilor este fan DNA

CNSAS spune că lui Felix Stroe (62 de ani) nu i se poate atribui „calitatea de lucrător/colaborator al Securității”, deși și-a turnat colegii de liceu. 

„Domnia sa, fiind elev în cadrul Liceului «B.P. Hașdeu» Buzău, a fost recrutat în anul 1972, pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului școlar, cât și în timpul liber. În dosar, nu există Angajament semnat de domnia sa. I s-a atribuit numele conspirativ «DAN». A fost abandonat din rețea la data de 06.03.1973”, spune Adeverința CNSAS nr. 1944/06.06.2013, consultată de EVZ (facsimil).

În document sunt prezentate și două informații trimise de Stroe: „Informez că P.V. este elev în anul II la Liceul Eminescu. Despre acesta cunosc că are o comportare normală, nu l-am văzut în anturaje dubioase și discuțiile pe care le-am avut cu acesta nu s-au referit cu nimic la emisiunile «Europei Libere» precum nici alte comentarii cu caracter politic. Știu că tatăl său este ofițer”; „Informez că în anul II C, Lic. B.P. Hasdeu învață elevul K.C. Despre acesta cunosc în ultimul timp că s-a despărțit de anturajul în care trăia și cred că nu a mai audiat emisiunile postului de radio «Europa Liberă». În ultimul timp a fost ocupat cu învățătura fiind corigent la două obiecte, fiind rar văzut în oraș cu prietenii”.

Stroe a fost șef de promoție la Academia Navală Mircea cel Bătrân (1974-1978), a terminat Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Comandă și stat major (1985-1987) cu media 9,45, după care în 1978-1991 a fost ofițer activ în cadrul Marinei Militare, din care 5 ani a fost comandant de navă.

E nevoie de DNA încă 25 de ani

În plan politic, Felix Stroe a devenit președintele organizației județene PSD Constanța în 2015, după ce dosarele DNA i-au eliminat pe „baronii” locali Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Pe 19 noiembrie 2015, într-un interviu în presa locală, acesta declara: „DNA joacă un rol extraordinar. Chiar sunt câteodată mâhnit când se afirmă că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă nici în România DNA nu a punctat în lupta anticorupție, să ne bată Dumnezeu. Și cred că e nevoie în continuare, încă 25 de ani, de DNA. După 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, susțin DNA. Total, total, total”.

A fost consilier local în Cons tanța timp de 13 ani, iar din 2000 conduce compania de apă din județ