Stafia crizei politice bântuie România. Ruptura dintre PSD și PNL se adâncește

Stafia crizei politice bântuie România. Ruptura dintre PSD și PNL se adâncește Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă Sursa foto: INQUAM Photos.com

PSD și PNL sunt din ce în ce mai aproape de o ruptură, ceea ce ar duce la o criză politică. În spațiul public se vorbește despre o moțiune de cenzură împotriva guvernului, depusă de opoziție, cu semnăturile și voturile PNL.

 

Cele două partide care formează coaliția nu reușesc să depășească impasul legat de data alegerilor prezidențiale. PNL-iștii cer, în ședințe interne, ieșirea de la guvernare, iar social-democrații îi provoacă să se retragă. În urmă cu câteva luni depuneau liste comune la alegeri și se complimentau. Anunțau, mână-n mână, o guvernare comună, de lungă durată, în numele stabilității.

PSD și PNL au ajuns la divorț

Politicienii celor două formațiuni aflate la guvernare sau impresia că au uitat motivul oficial care i-a adus împreună - așa zisa stabilitate. La fel par că au uitat cum și-au împărțit guvernarea pe din nouă, în urmă cu un an. Acum sunt pe cale să arunce în aer guvernarea - aflată într-un moment critic - doar pentru că nu se mai înțeleg pe data alegerilor prezidențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici unul dintre cei implicați, din PSD și PNL, nu vorbește, în aceste zile, despre adevăratele probleme ale guvernării. Deficitul excesiv, legislația împovărătoare care omoarî mediul economic, creșterea infracționalității etc. au trecut în plan secund. Guvernanții sunt preocupați doar de data alegerilor, în septembrie sau la finalul anului.

PNL-iștii, în special, al căror loc doi în alegerile locale nu este chiar atât de clar, vor să-și maximizeze șansele la președinție. Sondajele de opinie nu-i dau printre favoriți, iar candidați precum Mircea Geoană sau Elena Lasconi le dau emoții. În aceste condiții caută să tragă de timp pentru a-și face candidatul, pe Nicolae Ciucă, mai atractiv.

Lista comună europarlamentare, PSD-PNL

PSD Sursa foto: Inquam Photos

PNL-iștii cer ieșirea de la guvernare

În ședințaBiroului Permanent Național, mai mulți PNL-iști au cerut ieșirea de la guvernare, din coaliția cu PSD. Aceștia reclamă faptul că partidul nu este credibil, guvernând alături de PSD și susținând că va lupta împotriva sa în alegerile prezidențiale și parlamentare. E greu de explicat unul alegător anti-PSD o astfel de struțo-cămilă. S-a văzut și la alegerile locale, când PNL a pierdut șase consilii județene și mai multe primării.

Aceasta chiar dacă a existat o lege a compensației care le-a adus alte poziții de primari, în coaliție cu colegii social-democrați. Surse din cadrul ședinței au afirmat că mai mulți membri ai partidului s-au arătat nemulțumiți de colaborara cu partenerii de guvernare. Ei consideră că au fost păcăliți de tovarășii de drum, care au luptat împotriva lor cu toate forțele. Unde mai pui că, social-democrații au racolat și mai mulți primari liberali.

Florin Cîțu, cel care a negociat aducerea PSD în guvern, dar și alți grei au cerut trecerea în opoziție. Doar că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Există o lungă listă de parteneri pe care PNL i-au abandonat începând cu 1990. Vorbim despre PNȚCD în 2000, despre PD (PDL) în 2006, despre PSD (USL) în 2014, iar mai nou USR, în 2021.

Iar toate acestea este de așteptat să le fie aruncate în fața PNL-iștilor, în cazul unei noi rupturi. De altfel, unul dintre liderii social-democrați le-au și amintit, într-o emisiune de televiziune. În cazul unei rupturi, este de așteptat ca PSD să prezinte PNL drept un partid capricios, care își abandonează partenerii la supărare. Ca să nu folosim cuvântul mai dur, „trădare”.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă între tineri Sursa foto: Facebook

PSD îi provoacă pe colegi să părăsească coaliția

În vreme ce PNL-iștii au ajuns la concluzia că vor continua în actuala formulă, social-democrații îi provoacă să iasă de la guvernare. În acest context se poate plasa războiul declarațiilor dintre politicienii celor două formațiuni. Astfel, Rareș Bogdan îl plasează pe Marcel Ciolacu lângă AUR, la consultările pentru stabilirea datei alegerilor, iar PSD îi dă replica spunând că face „piruete logice” ca să justifice fapte ce nu pot fi justificate

Afirmațiile provocatoare îi aparțin lui Lucian Romașcanu, cumătrul lui Marcel Ciolacu, viitorul președinte al Consiliului Județean Buzău. Acesta îl insultă pe europarlamentarul PNL, spunând că nu a produs nimic relevant în politica românească.

„Faimosul Rareș, omul care în afară de vorbe nu a produs nimic relevant în politica românească, continuă să facă piruete logice înspre a justifica ceea ce nu poate fi justificat prin prisma bunului simț comun. Faimosul Rareș s-a remarcat prin pupatul oricărui ... inel care i s-a arătat în raza de acțiune a buzelor, preamărind orice efemeridă care a ocupat poziția de șef a partidului mirosind mai mult a Băsescu decât a Brătianu: Orban, Cîțu acum Ciucă. Iar lista e departe de finalizare căci rotația șefilor PNL e pe măsura elanului pupător al vorbetelui”, a transmis Lucian Romașcanu, pe Facebook.

Pliant electoral

Pliant electoral europarlamentare Sursa foto: EVZ

Rareș Bogdan ironizat de cumătrul lui Ciolacu

În aceeași postare, Lucian Romașcanu, acuză lipsa de onoare a colegilor de coaliție. El face referire la decizia din primăvară când PSD și PNL au decis de comun acord ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în septembrie.

„Acum ne spune că vor fi alegeri în septembrie doar dacă își va pierde mințile. Îl informăm cu respect că, deși diagnosticul putea fi pus de unii răutăcioși mult mai devreme, el are confirmarea oficială pe data de 03.03.2024 (vezi poza). Ceea ce este extrem de important este LIPSA DE ONOARE. Nu data alegerilor în sine este importantă. ci lipsa respectării unei decizii oficiale a unui partid care se vrea important în România”, a mai transmis Lucian Romașcanu.

Politicianul social-democrat spune, ceea ce recunosc toți analiștii politici. PSD este un partid suficient de puternic încât să-și promoveze candidatul în turul al doilea, decisiv al alegerilor. Pe de altă parte, spune el, PNL-iștii nu au aceeași siguranță. Drept care, încearcă să mai câștige timp.

„PSD își poate duce spre succes candidatul la prezidențiale indiferent de data scrutinului. Rareș și compania au mari dificultăți în a-și vedea ostașul in turul 2. De aici și piruetele, de aici și explicațiile stupide privind respectarea legilor care nu păreau să existe în martie. Din acest motiv al lipsei de onoare PNL nu a mai câștigat alegerile parlamentare din 1937. Și nu par să le mai câștige curând”, a mai punctat Romașcanu.

PNL nu se dă dus de la guvernarea cu PSD

În urma discuțiilor din ședința Biroului Permanent Național, politicienii PNL au decis să nu renunțe la guvernarea alături de PSD. În ciuda disputelor și a atacurilor reciproce, PNL-iștii lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode vor să ducă guvernarea până la capăt. Ei sunt deciși să rămână în guvernul Ciolacu până la alegerile prezidențiale.

În schimb, cei din PNL nu vor renunța, la discuțiile cu colegii de guvernare, la cererea ca data alegerilor să fie fixată la finalul anului. Totodată, ei mai trag speranța că vor continua guvernarea și după alegerile din acest an.

În plus, în ciuda neînțelegerilor, sunt de părere că va exista, probabil, o susținere reciprocă între PNL și PSD pentru candidatul din turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pe e altă parte, Nicolae Ciucă trage speranța că partidul va reuși să-l promoveze în turul decisiv, la alegeri, chiar contra PSD, și atunci speră să obțină susținerea USR.

Revista presei