Stadionul din Cluj, mai scump cu 15,4 milioane de euro

Stadionul din Cluj, mai scump cu 15,4 milioane de euro

Consorţiul de firme care a câştigat în anul 2009 licitaţia pentru construcţia noului stadion din Cluj- Napoca a solicitat majorarea preţului investiţiei cu 65,9 milioane de lei, adică 15,4 milioane de euro. Preţul cu care consorţiul de firme compus din ACI Cluj, Transilvania Construcţii şi CON-A Sibiu, a câştigat licitaţia era de 27,5 milioane de euro. Astfel, valoarea totală a proiectului ajunge la 181,4 milioane de lei, cu 14 milioane de lei mai mult decât oferta care s-a casat pe locul doi la licitaţia de anul trecut.

Creşterea costurilor de construcţie este motivată de oficialii Consiliului Judeţean Cluj prin necesitatea efectuării unor lucrări noi, care nu au fost prevăzute în faza iniţială. Chestiunea va fi luată în discuţie astăzi, în cadrul şedinţei consiliului judeţean, iar consilierii PSD şi PNL au anunţat că nu vor vota pentru majorarea costurilor. "Practic, este deja un alt proiect", consideră consilierul judeţean PSD Valentin Cuibus. Preţul poate fi majorat, printr-un act adiţional, şi nu poate depăşi 50% din valoare de adjudecare a licitaţiei. 50 de euro pentru un scaun

Reprezentanţii constructorilor susţin că majorarea preţului se datorează modificării proiectului de construcţie ceea ce a condus la aplicarea de noi soluţii tehnice. Cornel Filip din partea ACI a declarat, ieri, că majorarea preţurilor se datorează faptului că suprafaţa consturită a stadionului practic s-a dublat. "Datorită înclinării gradenelor trebuie să se monteze balustrăzi de siguranţă, în plus, în total 14.000 de metri liniari. Din motive de afluire pe stadion, distanţa minimă dintre rândurile de scaune trebuie să fie 40 de centimetri. Din cauza înclinării gradenele a apărut fenomenul de cădere în cap, iar din această cauză scaunele trebuie să fie rabatante. Un astfel de scaun costă 50 de euro şi trebuie să montăm 30.000 de scaune", explică inginerul Filip. Alte lucrări care în opinia constructorilor ar trebui să ducă la o majorare a preţului cu aproape 60%, fapt interzis categoric de lege, se referă la suplimentarea numărului de lifturi, la structura metalică, la creşterea numărului de corpuri de iluminat, la modificarea numărului de hidranţi dar şi la înlocuirea sistemului de supraveghere video cu altul care să poată detecta chipurile persoanelor acuzate de presupuse acte de violenţă, tocmai pentru a respecta noile norme UEFA.

Uite turnul, nu e turnul

Majorarea preţului cu aproape 60% a stârnit reacţii din partea consilierilor judeţeni care susţin faptul că ele patru etaje de spaţii conexe, birouri şi săli de conferinţe construite sub tribuna unu erau cuprinse în proiectul iniţial într-un turn care ar fi trebuit să fie construit în apropierea stadionului. Studiul de fezabilitate pentru turnul de 24 de etaje, la care s-a renunţat din lipsă de investitori, a costat Consiliul Judeţean Cluj suma de 35.000 de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a precizat că fără aceste spaţii conexe stadionul nu va putea fi omologat. "Constructorii au făcut o cerere şi au cerut un preţ, iar noi urmează să stabilim în conformitate cu legea. Noi intrăm pe ordonanţa 34 şi negociem pe fiecare componentă în parte. Ei vor spune că un scaun va costa 50 de euro, în timp ce noi poate vom fi de acord cu 40 de euro, în caz contrar să negociem cu alte firme. Vom negocia şi vă asigur că nu se va da niciun leu dacă nu va fi negociat la sânge", a precizat Alin Tişe. Transilvania Construcţii, sponsorul PDL

Una dintre firmele care compun consorţiul care construieşte stadionul din Cluj Napoca, Transilvania Construcţii, se regăseşte pe lista sponsorilor care au contributi masiv prin donaţii în conturile PDL Cluj în timpul campaniei electorale din anul 2008. Conform declaraţiilor publicate de partid în Monitorul Oficial, firma a contribuit cu suma de 225.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News