Editura Evenimentul si Capital

„Nimic nu mişcă fără încuviinţarea SRI”

Autor: | | 0 Comentarii | 2939 Vizualizari

În urmă cu 26 de ani, principalul serviciu secret al ţării era la fel de implicat în societate şi politică, în mod special, cum pare să fie şi în zilele noastre. La finalul lunii iulie 1992, jurnalistul Mirel Curea scria în EVZ despre cazul unei belgience acuzată de SRI de spionaj, numai că după ce cazul femeii a fost analizat cu atenţie s-a descoperit că, de fapt, ea era folosită pentru o reglare de conturi a principalului serviciu secret cu Ministerul de Interne. Jurnalistul Dan Andronic scria cu o lună înainte de alegerile parlamentare din 1992 (pe data de 31 august), că o acţiune de distribuire de fl uturaşi a PNL a fost stopată de un ofiţer SRI. Câteva zile mai târziu, pe data de 3 septembrie, EVZ, sub semnatura lui Sorin Roşca Stănescu, titra că membrii Guvernului au fost monitorizaţi de SRI.

România anului 1992

În iulie 1992, jurnaliştii Mirel Curea şi Sorin Roşca Stănescu relatau câteva întâmplări extraordinare având în centrul acţiunii o jurnalistă din Belgia, Chantal Tienpont. Prima întâmplare inedită este faptul că redacţia Evenimentului zilei fusese vizitată de purtătorul de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, care le prezentase reporterilor cazul unei femei despre care susţinea că este spion al Budapestei.

Reprezentantul principalului serviciu secret al ţării le-a pus jurnaliştilor la dispoziţie chiar dosarul belgiencei şi a acuzat Ministerul de Interne că refuză să o aresteze pe femeie.

Numai că ziariștii Curea şi Stănescu au ales să nu publice imediat varianta SRI şi au cercetat cazul. Aşa au descoperit că de fapt SRI încerca o reglare de conturi cu Victor Babiuc, cel care conducea Ministerul de Interne în acea perioadă, şi că Chantal Tienpont era o corespondentă a unor publicaţii belgiene în Europa de Est.

Născută în familia unui ofiţer român de informaţii

Dar povestea ei era mult mai interesantă. În anii 50, Chantal Tienpont a fost înfiată de o familie din Belgia. Numai că în anii 80, tinerei femei au început să îi revină în memorie cuvinte ungureşti şi flash-uri de amintiri din primii săi ani de viaţă. Aşa a ajuns să realizeze că de fapt se născuse într-o familie românească. Tatăl femei fusese un ofiţer de informaţii român, iar în anii 50 fusese în misiune la Budapesta, unde şi-a luat şi familia. Chantal Tienpont şi-a petrecut astfel primii ani din viaţă în capitala ungară. În 1956 tatăl său s-a întors în România, iar ea a ajuns în Belgia. Femeia a venit pentru prima oară în România în 1988, când a obţinut viză de la Ambasada României de la Bruxelles pentru o organiza nişte expoziţii fotografice la Cluj. Numai că la hotel a fost întâmpinată de un ofiţer de securitate, care a însoţit-o şi în cameră, şi care i-a transmis că trebuie să predea toate filmele fotografice făcute în România şi să părăsească ţara. Tienpont a mai încercat să obţină viza de câteva ori, până în 1989, dar fără succes. A revenit în România după Revoluţie, dar de fiecare dată era urmărită şi şicanată de SRI.

Cei doi jurnalişti ai EVZ au descoperit în 1992 că belgianca publica în ziarele din Occident articole sub propria semnătură, fapt care nu este specific unui spion. În vara lui 1992, femeia îşi căuta tatăl, despre care susţinea că lucrează în apropierea preşedintelui Ion Iliescu, căruia chiar i-a adresat o scrisoare deschisă prin intermediul EVZ. Nu ştim dacă femeia şi-a găsit tatăl sau dacă acesta mai trăia, dar povestea a avut totuşi un sfârşit fericit: a devenit corespondent EVZ în Belgia.

Campania aeropurtată a PNL a suferit un eşec din cauza SRI

În vara lui 1992, 31 august, jurnalistul Dan Andronic relata o întâmplare care avea în centrul atenţiei un serviciu secret şi un partid politic. După 26 de ani pare că nu este nimic nou sub soare. Jurnalistul EVZ a relatat în urmă cu 26 de ani că în data de 30 august, o zi de duminică, PNL a vrut să împrăştie manisfeste electorale în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte dintr-un elicopter al Ministerului Apărării Naţionale. Liberalii primiseră aprobare pentru această acţiune de la Nicolae Spiroiu, care era ministrul Apărării Naţionale în acel moment, şi plătiseră 240.000 de lei pentru zbor. Trebuie spus că suma era una importantă. În 1992, venitul minim brut era de 11.200 de lei, ceea ce înseamnă că PNL a plătit în jur de 22 de astfel de salarii. Comparând cu salariul minim brut din zilele noastre, care era la finalul lui 2017 de 1900 de lei, rezultă că liberalii au plătit MApN aproape 42.000 de lei, aproximativ 9000 de euro.

Rezultatele pe JUDETE la Evaluarea Nationala! DURERE pentru MULTI elevi! Ce NOTE s-au obtinut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EvZ 26 de ani

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI