SRI intră pe fir. Sunt câteva lucruri pe care NU TREBUIE să le faci niciodată pe Facebook. Români, MARE ATENŢIE în această perioadă presărată cu ATENTATE
- Alexandra Iancu
- 20 noiembrie 2015, 14:28
Serviciul Român de Informații îi sfătuiește pe români care utilizează Internetul, atât de pe telefonul mobil cât și de pe laptopuri sau computere, să fie prudenți. Experții SRI au publicat și o listă pentru cei care vor să își protejeze datele personale în mediul online.
Experţii SRI recomandă, printre altele, ca în mediul online orice utilizator să rămână cât se poate de anonim, publicând pe reţelele sociale cât mai puţine informaţii cu privire la viaţa personală.
De asemenea, aceştia recomandă ca opţiunea Bluetooth să fie dezactivată în momentul în care nu este utilizată și să nu fie rulate programe a căror origine nu este cunoscută.
"· Foloseşte programe cu licenţă şi evită-le pe cele tip sharing.
· Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.
· Foloseşte pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări şi asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.
· Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.
· Foloseşte o soluţie antivirus actualizată zilnic. Mulţi producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fişiere cu potenţial maliţios.
· Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afişeze extensiile fişierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicaţii maliţioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fişiere executabile.
· Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate.
· Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu îţi vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
· Nu deschide ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.
· Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ţine pointerul mouse-ului deasupra link-ului şi vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real.
· Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată.
· Fii întotdeauna sceptic când primeşti o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.
· Prima regulă a navigatului pe Internet este să rămâi cât mai anonim posibil. Aceasta înseamnă să nu faci publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit). Majoritatea oamenilor şi companiilor credibile nu îţi vor cere să le comunici astfel de date pe Internet.
· Gândeşte-te cu atenţie înainte de a-ţi crea o adresă de e-mail sau un nume de utilizator. Experţii web recomandă folosirea unei combinaţii de litere şi cifre şi să nu incluzi detalii care să permită identificarea sexului.
· Atunci când te alături comunităţilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cât se poate de discret. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva ta. Oricine îţi poate vizualiza profilul de pe reţelele de socializare online, pentru a culege informaţii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ţi provoca diverse neplăceri.
· Asigură-te că aplicaţiile Facebook acceptate sunt de încredere.
· Evită pe cât posibil căutările riscante, deoarece rezultatele căutărilor voastre ar putea conţine link-uri către site-uri ce găzduiesc conţinut maliţios. Aceste site-uri pot instala aplicaţii maliţioase de tip spyware, viruşi etc. Dacă foloseşti aplicaţii de partajare a fişierelor, este foarte probabil să descarci un virus în loc de fişierul audio sau video pe care doreşti să îl preiei.
· Urmăreşte indiciile unor măsuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” în cadrul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele trimise şi primite către/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodată să nu furnizezi informaţii personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „http://”.
· Evită utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.
· Dezactivează opţiunea Bluetooth atunci când nu o foloseşti .", se arată într-un comunicat al SRI.