Stelian Ion a reproșat PSD-ului că a propus un candidat care nu îndeplinește condițiile legale pentru a ocupa funcția de judecător CCR și care are legături cu SRI. În acest context, Serviciul Român de Informații a reacționat printr-un comunicat de presă în care îi explică deputatului USR Stelian Ion că „Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI”
Deputaţii USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la hotărârea Camerei Deputaţilor prin care Bogdan Licu, un plagiator cu pregătire cel mult mediocră, este numit judecător la CCR, fără a fi respectate toate condiţiile constituţionale şi legale.
Stelian Ion acuză PSD-PNL că au ales pentru înalta demnitate de judecător la CCR un candidat împins de la spate de serviciile secrete.
Candidatul PSD a avut rezultate la școală submediocre, nota 5 la limba română
Curtea Constituţională este o instituţie fundamentală a statului român. Totuşi, de la an la an, numirile făcute de partide la CCR s-au degradat. Aveam odinioară judecători la CCR de anvergură. În ultima perioadă, cu mici excepţii, partidele au preferat, însă, să numească doar cozi de topor, pe criterii strict politice... Plenul Camerei Deputaţilor a avut de ales între original şi copie, între original şi plagiat. USR, ascultând vocea societăţii civile, a propus un judecător cu experienţă, care şi-a fundamentat întreaga carieră pe studiu, pregătire temeinică, note şi concursuri pe bune, un judecător care este şi formator la INM şi care are un doctorat făcut ca la carte. De cealaltă parte, a coaliţiei PSD-PNL, a venit cu un candidat împins de la spate de serviciile secrete, declara deputatul USR Stelian Ion.
Stelian Ion continuă cu acuzaţiile: „Aveți de ales, stimați colegi, între original și copie. Între original și plagiat. Un candidat din partea PSD care a avut rezultate la școală submediocre, la bacalaureat nota 5 la limba română; ulterior, la o facultate obscură care nu era acreditată – note foarte mici, inclusiv la Drept Penal. Nu mai vorbesc de diploma de licență care lipsește din dosarul de candidatură. Echivalează foarte clar o neîndeplinire a condițiilor legale”, a spus Stelian Ion.
Deputatul USR: „Acuzat că a plagiat în teza sa de doctorat coordonată de Gabriel Oprea la Academia SRI, Bogdan Licu a câștigat în instanță dreptul de a renunța la titlul de doctor. Este foarte trist că se vine cu o astfel de candidatură care vine dintr-o susținere a unei forțe apolitice, a unei forțe care ține mai degrabă de serviciile secrete, de SRI, cât de partidele politice. Asta este o dovadă a slăbiciunii statului, a slăbiciunii oamenilor politici și a puterii pe care din ce în ce mai mult și-o arogă nelegitim SRI”.
Răspunsul SRI cu privire la numirea judecătorilor la Curtea Constituțională a României
În comunicatul Serviciului Român de Informații se arată clar că instituţia nu are nicio legătură cu numirile în funcțiile de judecători în această instanță. Sunt apanajul exclusiv al partidelor politice.
SRI a luat act de declarațiile politice rostite azi în Parlamentul României în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituțională a României. Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI. Invocarea instituției noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului.
Constatăm, fără surprindere și fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului și a conducerii acestuia și încercări de atragere în disputa politică actuală. Serviciul nu este la prima astfel de campanie și își menține determinarea în apărarea cetățenilor și a valorilor constituționale. Aceste declarații politice nu au legătură cu valorile constituționale apărate și promovate de SRI, se arată în comunicatul Serviciului de Informaţii Român.