Propunerile partidelor pentru funcția de judecător al CCR. Candidații sunt audiați în Comisia Juridică

Propunerile partidelor pentru funcția de judecător al CCR. Candidații sunt audiați în Comisia JuridicăSursa: Dreamstime.com

Curtea Constituţională urmează să aleagă un nou judecător, dat fiind faptul că mandatul lui Valer Dorneanu, președintele Curții, urmează să expire în iunie. PSD, USR și AUR vin cu noi propuneri pentru această funcție, urmând ca cei din Parlament să decidă asupra unui vot final săptămâna viitoare.

Cei care luptă pentru poziția de judecător al CCR sunt audiați miercuri, 26 aprilie, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, iar votul final va fi dat în plenul Parlamentului.

Un nou judecător la CCR

Mandatul lui Valer Dorneanu, actualul președinte al CCR, urmează să expire în data de 10 iunie 2022.

Bogdan Licu este candidatul propus de PSD pentru funcția de judecător CCR, în timp ce judecătorul Cristi Danileţ este propunerea celor de la USR. Partidul AUR îl susține pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop.

Termenul pentru înscrierea candidaturilor pentru această funcţie expiră în 26 aprilie. Demnitarii au stabilit ca ședința Comisiei să aibă loc începând cu ora 13:00, urmând a depune un raport până pe data de 29 aprilie.

Mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar expiră, de asemenea, în luna iunie. Pentru fostul loc al Monei Pivniceru, Senatul va fi cel care va nominaliza un nou candidat, în vreme ce pentru funcția deținută de Daniel Morar, președintele Klaus Iohannis va decide pe cine urmează să propună.

Cei din PNL mizează pe senatoarea Iulia Scântei pentru înlocuirea Monei Pivniceru, în vreme ce USR îl favorizează pe avocatul Péter Eckstein-Kovács, conform Agerpres.

CCR pregătește lovitura pentru coaliția de guvernare

Curtea Constituțională a României (CCR) intenționează să declare drept neconstituțională legea prin care au fost anulate pensiile speciale ale parlamentarilor. O decizie în acest sens urmează să fie dată la începutul lunii viitoare, după vacanța de 1 mai. Judecătorii CCR se vor pronunța pe acest subiect la termenul din 5 mai, conform unor surse din cadrul instituției. Va fi o lovitură dură pentru coaliția de guvernare, PSD – PNL, care și-a asumat această lege în Parlament.

Mai mult, Guvernul va trebui să găsească resurse financiare pentru a relua plățile pensiilor speciale ale parlamentarilor. Va trebui să plătească și sumele restante, care au fost tăiate de la momentul intrării în vigoare a actului normativ.

Conform surselor din cadrul Curții Constituționale, citate de stiripesurse.ro, magistrații nu au analizat legea pe fond. Ei au considerat că actul normativ nu a respectat procedura parlamentară privind adoptarea. Astfel, nu au fost respectate termenele și nu au fost îndeplinite toate procedurile parlamentare.

Conform sursei citate mai sus, PSD și PNL au trecut legea pe repede înainte, pentru a îndeplini o promisiune electorală.