Spune-ne de ce să fim mândri că suntem români! Scrie istorie! RO-mândria!
Editura Evenimentul si Capital

Spune-ne de ce să fim mândri că suntem români! Scrie istorie! RO-mândria!

Autor: | | 8 Comentarii | 1726 Vizualizari

Fundația Nadia Comăneci și Muzeul Național al Literaturii Române au semnat un parteneriat, începând cu luna aprilie 2018, prin care urmează să deruleaze un program de susținere și promovare a valorilor naționale cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Proiectul propus de Fundația Nadia Comăneci se adresează elevilor de liceu și publicului larg având drept scop dorința de recunoaștere a valorilor naționale și dezvoltare a sentimentului de apartenență națională.

Proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria! - Centenarul Marii Uniri. Educație prin cultură. Simbolistica și memoria Marii Uniri prin ochii copiilor” presupune lansarea unei provocări elevilor cu înclinații literare și/sau istorice, prin care aceștia să împărtășească sentimentul lor de apartenență și mândrie națională.

În cadrul acestui proiect, ne dorim să organizăm întâlniri cu elevii din liceele din Capitală, la care un jurnalist cu experiență să povestească liceenilor despre importanța presei în perioada Marii Uniri, a presei ca prim povestitor al istoriei. Totodată, în cadrul întâlnirii, liceenii vor fi inițiați în scrierea de tip jurnalistic – genurile jurnalistice, stilul de redactare a unui text jurnalistic. În proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria! - Centenarul Marii Uniri” urmează să fie implicați și jurnaliști cu experiență, colaboratori ai Editurii Evenimentul și Capital.

Elevii participanți la aceste întâlniri vor fi ulterior invitați să redacteze un text jurnalistic (știre, reportaj, analiză, interviu, editorial etc) având ca temă Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Articolele realizate de elevi vor fi publicate online pe pagile de web ale Fundației Nadia Comăneci (www.nadiacomaneci.eu) și a cotidianului Evenimentul zilei (www.evz.ro. Cele mai bune texte, selectate de o comisie, vor fi cuprinse într-un supliment special, tipărit și distribuit la nivel național împreună cu Evenimentul Zilei.

“Ideea realizării acestui proiect a venit din dorința de implicare intr-un eveniment unic de manifestare festivă, dar mai ales intr-un moment de referință în cunoașterea astăzi a trecutului istoric, și de reașezare a istoriei și culturii naționale la locul cuvenit în școala românească în formarea generațiilor care vin. Semnificația Marii Uniri, recuperarea adevărului istoric poate fi realizată prin acțiuni cultural-educative în rândul tinerilor prin implicarea acestora în activități social-culturale.” a declarant Virgil Munteanu, vicepreședinte al Fundației Nadia Comăneci.

Implicată activ în acțiunile Fundației Nadia Comăneci, Nadia a susținut ideea derulării acestui proiect din dorința de a transmite tinerilor sentimentul de mândrie națională. "Eu am fibră naţionalistă. Se spune că trăiesc în SUA de peste 25 de ani, insa în realitate eu am două case, una în România și una în America, dar sunt româncă şi mă voi simti mereu româncă.”

Revistele/ziarele au contribuit, într-un fel sau altul, la pregătirea actului istoric de la 1918, reviste de la Dacia literară la Sămănătorul și de la Tribuna la Unirea au susținut, literar și politic, timp de mai multe decenii, idealul unității naționale. Poezia/Nuvelistica reprezintă expresia artistică a vremurilor, încărcătura istorică și emoțională a momentului fiind transmisă prin măiestria artistului peste generații. De la aceste adevăruri istorice a plecat si proiectul prin care Fundația Nadia Comăneci dorește să provoace tinerii să ne spună de ce să fim mândri că suntem români.

Mai multe informații despre acest proiect, despre cum puteți participa, îmbogațindu-l cu contribuția voastră, le puteți regăsi pe site-ul nadiacomaneci.eu.

Despre partenerii proiectuluiScrie istorie! RO-mândria!

***Fundația ”Nadia Comăneci” este o organizație apolitică, nonguvernamentală și nonprofit, înființată în 2007, la ințiativa gimnastei simbol al sportului românesc.

Fundația ”Nadia Comăneci” are ca principal obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educațională și profesională, până la calitatea vieții și a familiei, militând „Pentru o viață de nota 10”.

Organizația este coordonată de gimnasta Nadia Comăneci, în calitate de membru fondator și Președinte, și de domnul Virgil Munteanu, în calitate de Vicepreședinte.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate