Decizia a venit după ce aleșii din partidele de opoziție au propus ca sporul să se aplice tuturor tipurilor de dizabilități. „Amendamentul propus de PMP, USR și PNL a fost respins fără o rațiune exactă. Apare o discriminare, iar legea nu poate fi constituțională. Eu vă spun, pentru că sunt persoană cu handicap și știu ce efort este și ce înseamnă asta”, a spus, EVZ, senatorul PMP, Doru Bădulescu, membru al Comisiei de muncă.

Ministrul Muncii a refuzat

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a vrut eliminarea sporului, dar nu pentru că ar fi deja prevăzut în legislație, ci pentru că nu dorește să-l acorde deloc, au spus surse parlamentare, pentru EVZ. „Am considerat că persoanele care au dizabilități trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare față de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje. Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a spus Vasilescu.

În prezent, legea 284/2010, a salarizării prevede că: „pentru activitatea desfășurată de nevăzătorii cu handicap grav și accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază”. Articolul a fost preluat identic de PSD în Legea salarizării. Dacă forma adoptată de Parlament nu va include articolul, atunci el va fi eliminat complet din noul proiect. „Dacă, Doamne ferește, nu trece în plen, atunci articolul inițial dispare, pentru că se abrogă toate stipulările conform ultimei variante. Camera e for decizional”, a spus, EVZ, senatorul PSD, Liviu Pop

Te-ar putea interesa și: