Sportul, lovit în plin de criza mondială

Sportul, lovit în plin de criza mondială

Marile cluburi de fotbal, dar şi competiţiile de anvergură sunt afectate de recesiunea sectorului financiar.

Printre piesele de domino care riscă să se dărâme din cauza crizei financiare declanşate în Statele Unite şi propagate la nivel mondial se numără şi sportul, chiar dacă, pentru moment, efectele nu sunt atât de vizibile ca în domeniul financiar-bancar.

Unda de şoc e însă aşteptată să lovească industria sportului în perioada următoare, atunci când se va face simţită absenţa fondurilor uriaşe care veneau dinspre bănci şi societăţile de asigurări. Sportul, în general, şi fotbalul, în special, reprezintă o industrie puternică, în care se rulează anual miliarde de euro, dar care este foarte strâns legată de toate mecanismele economiei.

Cluburile de fotbal engleze sunt cele mai expuse

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele afectate de crah sunt cluburile de fotbal din Anglia, mai ales cele din prima ligă, care cheltuiesc averi inestimabile pentru achiziţionarea de jucători şi pentru plata salariilor acestora. Grupările engleze aveau deja, dinainte de declanşarea crizei, datorii care atingeau 3,8 miliarde de euro, iar o treime din această sumă este cumulată de giganţii Manchester United, Chelsea, FC Liverpool şi Arsenal.

În plus, valoarea totală a salariilor creşte anual, în medie, cu 12 la sută. În urma căderilor de pe Wall Street, FC Liverpool, club deţinut de americanii Tom Hicks şi George Gillett, şi-a amânat planurile de construire a unui nou stadion.

Nici Tottenham Hotspur nu stă pe roze. Joe Lewis, multimiliardarul englez care este principalul investitor de la Tavistock Group (care deţine, printre altele, şi gruparea londoneză), a pierdut anul acesta, din cauza crahului de pe piaţa imobiliară americană, nu mai puţin de un miliard de dolari! Un alt club celebru izbit în plin este West Ham United. „Ciocănarii“ au rămas fără sponsor principal după ce, luna trecută, tour operatorul XL.com Holidays a intrat în faliment.

Probleme majore au, în acest moment, aproape toate formaţiile listate la Bursă. Acţiunile cluburilor au scăzut semnificativ.

Formula 1 are din nou probleme

Formula 1, o adevărată devoratoare de bani - întreţinerea unei echipe costă cel puţin 150 de milioane de euro anual -, este într-o situaţie extrem de vulnerabilă. Celebra competiţie abia îşi revenise după problemele financiare apărute în urma interdicţiilor pentru reclamele la tutun. Falimentul băncii Lehman Brothers afectează şi Marele Circ. Banca deţinea 16,8 la sută din Delta Topco, o companie care are drepturi comerciale în Marele Circ. Mulţi dintre sponsorii Formulei 1 sunt din Statele Unite sau activează în această ţară.

Criza mondială pare să aibă deja efecte concrete. Oficialii de la Federaţia Internaţională de Automobilism au decis, în această săptămână, ca Marele Premiu de Formula 1 al Canadei să fie scos din calendarul competiţional pentru sezonul 2009. Conducătorii de la FIA n-au dat nicio explicaţie pentru această decizie, dar este posibil ca hotărârea să fi fost luată din cauza colapsului financiar apărut în America de Nord. Imediat s-a găsit soluţia pentru înlocuirea Grand Prixului din Canada, alegându-se ca destinaţie Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). „Vom înregistra pierderi de peste 75 de milioane de dolari“, a reacţionat la aflarea veştii Gerald Tremblar, primarul oraşului Montreal.

Max Mosley, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism, preconizează că, din cauza crizei, trei dintre echipele care participă acum la Formula 1 vor dispărea până în 2010. Pe viitor, Marele Circ ar urma astfel să alinieze la curse doar 14 monoposturi.

Tenis, rugby, golf...

Efectele crizei financiare se resimt şi în alte sporturi. Olanda ar putea pierde Openul de tenis de la Amersfoort, care nu mai are sponsori. Cazionul Krijco s-a retras deoarece taxele s-au mărit foarte mult, iar organizatorii nu mai reuşesc să găsească un înlocuitor.

În cădere, Banca Lehman Brothers a tras după ea şi echipele de rugby ale prestigioaselor universităţi Oxford şi Cambridge. Meciul anual dintre rugbiştii celor două instituţii de învăţământ, programat pe 11 decembrie, riscă să fie anulat, principalul sponsor al evenimentului fiind banca americană.

De asemenea, circuitul profesionist nord-american de golf are de suferit, printre principalii săi sponsori numărându-se companiile Wachovia Corp. şi Morgan Stanley, ambele activând în domeniul financiar.

3,8 este datoria cumulată pe care o au în acest moment cluburile de fotbal din prima ligă engleză

GIGANT ÎN DIFICULTATE

Manchester United, grupare aflată în proprietatea miliardarului american Malcolm Glazer, tremură fiindcă are ca principal sponsor AIG, companie de asigurări aflată în colaps şi salvată în ultima clipă prin intervenţia guvernului american. Conform cotidianului francez „Le Monde“, AIG (de care gruparea engleză depinde în mare măsură) îşi va înceta sprijinul financiar. „Unda de şoc financiară clatină fotbalul englez, iar Malcolm Glazer (n.r. - patronul de la Manchester) este îndatorat până la gât“, concluzionează cotidianul francez.

LINIŞTEA DINAINTEA FURTUNII?

Fotbalul românesc stă cu sufletul la gură

La fel ca şi în celelalte domenii, efectele crizei financiare ajung cu întârziere în România şi în ceea ce priveşte sportul. Evident, fotbalul se află în prim-plan prin prisma sumelor mari care se învârt în jurul acestui sport.

Echipele autohtone nu sunt încă afectate de colapsul financiar, dar cluburile din România au motive să se îngrijoreze pentru viitor. Steaua şi Rapid au ca sponsori principali o bancă (Citibank) şi, respectiv, o companie de asigurări (Omniasig). Cele două societăţi vor fi direct vizate dacă România va fi lovită de criza mondială cu aceeaşi intensitate ca în Occident. Făcând o paralelă, clubul englez Manchester United, sponsorizat de gigantul AIG, nu se ştie foarte clar dacă va mai primi bani de la firma intrată în faliment şi salvată de guvernul SUA prin naţionalizare.

Marian Iancu, retras din cauza crizei?

Momentan, Citibank plăteşte 1,3 milioane de euro Stelei în calitate de sponsor, iar preşedintele „roş-albaştrilor“, Valeriu Argăseală, spune că, deocamdată, nu există probleme în ceea ce priveşte onorarea contractului dintre cele două părţi. „Cei de la Citibank nu ne-au spus nimic cum că ar avea probleme şi nu mai pot respecta clauzele contractului de sponsorizare“, ne-a declarat oficialul stelist.

Cel mai dur scenariu pentru echipele din România nu vizează însă falimentul sponsorilor, ci pe cel al patronilor care susţin financiar cluburile. Criza ar putea avea repercusiuni dure asupra pieţei imobiliare, situaţie în care proprietari precum Gigi Becali, Arpad Paszkany, Vasile Turcu şi Adrian Mititelu s-ar putea confrunta cu probleme grave în afacerile pe care le desfăşoară în acest domeniu. Ei depind nu numai de piaţa imobiliară, ci şi de sistemul bancar.

De asemenea, criza financiară se află printre motivele pentru care Marian Iancu şi-a retras finanţarea de la FC Timişoara! „Pentru o perioadă voi ieşi din fotbal. Nu mă mai interesează acest capitol. Momentan, sunt preocupat să-mi protejez afacerile de criza mondială“, ne-a declarat Iancu în urmă cu câteva zile. (Mihai Voinea)

EXPONENT. Deocamdată, sponsorul Citibank rezistă pe tricourile fotbaliştilor stelişti