Spitalul „Marie Curie”, renovat cu bani din donaţii şi impozite

Spitalul „Marie Curie”, renovat cu bani din donaţii şi impozite

Saloanele cu pereţi crăpaţi şi paturi neîngrijite au fost igienizate, redecorate şi dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie.

După aproape un an de renovări, Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti îi poate primi pe copii în saloane curate, cu pereţi veseli şi paturi comode.   Ieri a fost inaugurată Secţia de Chirurgie Ortopedică de la etajul doi, iar până la sfârşitul anului vor fi terminate şi etajele 6 şi 7, promite Daniel Ciprian Buzatu, managerul spitalului.   Proiectul de renovare a fost sprjinit de Fundaţia Scheherazade, iar investiţia s-a ridicat la 2,2 milioane de euro. O parte din banii pentru renovări au venit şi prin proiectul „2% pentru «Marie Curie»”, dar şi prin Casa de Avocatură „Wolftheiss şi Asociaţii”. 30.000 de copii sunt internaţi în fiecare an

Curtea Spitalului „Marie Curie” era ieri plină de copii care ieşiseră din saloane împreună cu părinţii, bucuroşi că au parte de un spectacol de teatru oferit de artişti, cu ocazia inaugurării Secţiei de Ortopedie, de la etajul doi. Deşi majoritatea micuţilor erau bolnavi, atmosfera era una de sărbătoare. Mai toţi părinţii sperau ca de săptămâna viitoare să prindă un loc în saloanele renovate, de îndată ce vor fi instalate paturile noi.   „Suntem de zece zile în spital şi până acum am stat în condiţii grele, dar asta a contat mai puţin. Important este că, în sfârşit, am reuşit să ne operăm copilul, care se născuse cu glezna sucită. Acum băieţelul este sănătos. Mai trebuie să urmeze doar un program de recuperare”, spune Nebel Ştefan Terchilă, din Sfântu Gheorghe, tatăl unui băieţel de doi ani şi jumătate.

Alături de familia Terchilă şi alţi părinţi se chinuiesc în saloanele încă nerenovate, iar mulţi dintre ei dorm pe scaune, aşteptând ca micuţii să fie operaţi.

  • Anual, în Spitalul „Marie Curie”, din Capitală, sunt internaţi aproape 30 de mii de copii, care vin din toate colţurile ţării

 „Secţia de Ortopedie este una dintre cel mai solicitate. Foarte mulţi copii au probleme care ţin de domeniul ortopediei, de aceea a şi fost atât de important să renovăm acest etaj”, ne-a declarat managerul spitalului.

Părinţii îi aduc aici pe micuţi în speranţa că îşi vor recăpăta mersul, li se vor corecta diformităţile coloanei vertebrale sau diversele malformaţii congenitale ale oaselor.

  • Secţia de Ortopedie are acum o capacitate de 40 de paturi, dar numărul acestora ar putea fi suplimentat cu încă 30.

AVERTISMENT

Copiii cu diformităţi ale coloanei ajung târziu la medic

Numărul copiilor care suferă de diverse diformităţi ale coloanei este crescut în România, iar multe cazuri sunt depistate în stadii avansate, avertizează ortopezii.

  • Din 1.600 de copii între 9 şi 14 ani, care au fost examinaţi în cadrul unei campanii de diagnosticare precoce a deviaţiilor coloanei, 720 au fost trimişi la controale de specialitate.

„Aceştia au fost depistaţi cu atitutine cifotică, scolioză sau diferite diformităţi ale piciorului”, potrivit organizatorilor campaniei, OrtoProfil România. Copiii examinaţi provin din şcoli din Târgu-Mureş, Oradea, Craiova, Braşov şi Sibiu.

Medicii specialişti avertizează că, în România, copiii care suferă de scolioză (deformarea coloanei în „s”) ajung foarte târziu la medic. „Mulţi sunt aduşi la doctori specialişti când singura soluţie de rezolvare a problemei este operaţia sau când este prea târziu şi pentru intervenţia chirurgicală. E mare nevoie de un program de depistare precoce a acestor probleme”, afirmă prof. dr. Mihai Jianu, şeful Clinicii de Ortopedei şi Traumatologie Pediatrică de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Citiţi şi:

NANE: 2% pentru „Marie Curie“ Părinţii vor renova Spitalul „Marie Curie“

Ne puteți urmări și pe Google News