Spitalul Județean Constanța, adăpost pentru copiii „uitați” de părinți

Spitalul Județean Constanța, adăpost pentru copiii „uitați” de părinți

Micuții sunt internați cu afecțiuni minore și rămân în unitatea medicală și după ce se însănătoșesc. Părinții recunosc că acasă e frig și nu au ce să le dea de mâncare.

Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa se confruntă cu un fenomen de amploare din cauza unor părinţi care îşi abandonează copiii aici, în sezonul rece. Sunt perioade în care sunt internați chiar și 20 de micuți, cu probleme minore. Se însănătoșesc repede, dar părinții „uită” să îi ia acasă până în primăvară.

Pe managerul spitalului constănţean, Dan Căpăţână, nu costurile de spitalizare pentru aceşti copii îl îngrijorează, ci faptul că se supraaglomerează Secţia: „Nu o să avem locuri pentru copiii cu adevărat bolnavi și e perioada de viroze. Poliția se duce și îi amenință pe părinți că o să îi amendeze, conform unor articole care în niciun caz nu se referă la abandon. Că abandonul este foarte clar stabilit de lege, cu un timp limită. Sunt nişte condiţii, pe care părinţii care îşi lasă copiii în spital le cunosc foarte bine. Şi nu depăşesc acea perioadă”.

Şeful Secţiei Pediatrie, dr. Cristina Mihai, spune că părinţii recunosc deschis că, în timpul iernii, nu le pot oferi copiilor condiţiile din spital: „Ne spun că nu au căldură, că nu au ce să le dea de mâncare şi atunci îi aduc aici că, în accepţiunea lor, spitalul este obligat să ţină copiii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O aduce noaptea”

În 90% dintre cazuri, dacă micuții sunt luați acasă, sunt aduși înapoi, în două-trei zile. „Veterana” secţiei este Mihaela, o fetiţă din sudul judeţului Constanţa. „Mihaela vine de când era bebeluş, acum are trei ani. Mama ei este suficient de isteaţă să nu vină ziua. Ea o aduce noaptea pentru că, fiind de departe, nu ai cum să o trimiți înapoi. Zice că nu are bani să se întoarcă şi doctorul nu poate risca. Să o trimită în gară?”. Managerul Dan Căpățână spune că, pentru astfel de cazuri, o soluție ar fi înființarea unor zone de rezidență temporară: „Şi să fie modificată legislaţia, pentru a-mi permite mie, ca spital, sau Direcţiei de Protecţia Copilului, dacă copilul este sănătos, să îl duc acolo”.