Spitalele sunt supraaglomerate! Explicația este una uluitoare
- Sandra Săl ăgean
- 30 ianuarie 2019, 00:20
Oricine a avut ghinionul de a călca într-un spital important în aceste zile a remarcat un num ăr extrem de crescut al pacien ților. Ieri, de exemplu, Spitalul Fundeni și Spitalul Elias din Capitală, dar și restul unităților medicale importante, erau suprasolicitate. Atât holurile de a șteptare, cât și paturile din saloane.
În plină epidemie de gripă și alte viroze, holurile și saloanele spitalelor sunt arhipline. Bolnavi de toate vârstele stau înghesuiți și așteaptă vizita medicului. Unii au probleme acute, pe când alții au boli cronice. „Am venit să-mi reînnoiesc rețeta pentru insulină”, spune o doamnă unei asistente vizibil extenuată. Un bărbat din sala de așteptare își face și el loc cu coatele și strigă: „Domniță, am de făcut analize!”.
Acestea sunt cerințele majo rității. Iar îmbulzeala de prin spitale are cea mai uluitoare explicație, nespunsă de medici până acum, tocmai ca să nu pară pretențioși în săvârșirea meseriei. Totodată, doctorii sunt extenuați. „E un subiect tabu, dar luna ianuarie este luna de foc a anului. Explicația poate părea șocantă pentru cei din afara sistemului. Din cauza investigațiilor și tratamentelor amânate din decembrie, sub pretextul sărbătorilor de iarnă, proceduri medicale care ar fi însemnat diete, regim alimentar stric, investigații amănunțite sau chiar internare, toate sunt amânate până după sărbători și încă puțin, ca să se dreagă excesul alimentar sau de altă natură.
Unele dintre afecțiuni se acutizează, altele nu mai pot fi ținute sub control din cauza lipsei unui tratament de susținere și se ajunge la această îmbulzeală specifică lunii ianuarie. Nu avem foarte multe cazuri de Infecții Acute ale Sistemului Respirator Superior (IASR), deși suntem întro perioadă în care virozele circulă foarte ușor. Nu e exclus ca amânarea din decembrie să le aducă pacienților cronici nu doar o așteptare lungă pe holurile spitalului, dar și o viroză”, ne-a declarat un medic.