Spitalele, nepregătite pentru protestul medicilor de familie

Spitalele, nepregătite pentru protestul medicilor de familie

GREVĂ. Doctorii ameninţă că nu vor mai acorda consultaţii timp de cinci zile, în semn de protest faţă de bugetul repartizat. Medicii din spitale şi cei de pe ambulanţe spun că nu vor face faţă numărului mare de pacienţi.

Mii de medici de familie din Bucureşti şi din ţară susţin că în zilele de miercuri, joi şi vineri vor intra în concediu de odihnă, ca formă de protest faţă de veniturile mici repartizate anul acesta. Ministerul Sănătăţii atenţionează în să că scăderea veniturilor cu 40% nu este reală şi că protestul doctorilor este ilegal. Dacă acţiunea va fi pusă în practică, spitalele, serviciile de ambulanţă, dar şi policlinicile vor fi supraaglomerate.

Consultaţii reprogramate

Medicii de familie susţin că protestele programate pentru această săptămână nu vor pune în pericol sănătatea pacienţilor. „Am început deja să ne informăm pacienţii să vină pentru reţete, iar consultaţiile care pot fi amânate le-am reprogramat“, afirmă medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti. Reprezentanţii doctorilor de familie susţin că este inadmisibilă repartizarea unui buget cu 40,69% mai mic decât anul trecut, în condiţiile în care fondurile pentru Sănătate sunt similare celor de anul trecut. „În orice ţară europeană, media alocată medicinei de familie este de 12%-15% din venitul adunat la Sănătate. În România este de 5,4%“, a comentat medicul Rodica Tănăsescu.

Obligaţi să aibă înlocuitori

Oficialii din Ministerul Sănătăţii şi CNAS susţin însă că scăderea veniturilor cu 40% în 2009 nu este reală, iar doctorii sunt atenţionaţi că protestele anunţate sunt ilegale, medicii fiind obligaţi să-şi asigure un înlocuitor pe perioada concediului de odihnă. În urma unei întâlniri avute ieri între oficialii MS şi CNAS s-a stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea din 2008. Din trimestrul al doilea, vor fi alocate fonduri din programele de prevenţie, dar şi prin realocări de la alte capitole bugetare, astfel încât un medic cu 1.500 de pacienţi pe listă să câştige şi 13.000 de lei pe lună.

URMĂRI AŞTEPTATE

Există riscul să fie ignorate urgenţele majore

Dacă protestul medicilor de familie va fi pus în aplicare, doctorii de la ambulanţă se aşteaptă la un număr mai mare de cazuri. „Vor fi trei zile de protest, plus două zile de weekend, deci în total cinci zile în care medicii de familie vor lipsi. Vor fi întârzieri mari la ambulanţă!“, atenţionează medicul Alis Grasu, şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Medicul spune că există riscul ca, din cauza numărului mare de solicitări, urgenţele majore să fie neglijate. „Rugăm pacienţii să fie obiectivi cu simptomatologia lor şi să nu cheme ambulanţa pentru orice afecţiune minoră“, atrage atenţia medicul Alis Grasu. Ea îi mai sfătuieşte pe bolnavii cronic să nu uite să-şi ia medicamentele, iar dacă au de ridicat reţete să se adreseze rapid medicului de familie. „În cazul în care apar probleme neprevăzute, să nu uite că pe lângă ambulanţă există şi policlinici“, a mai spus medicul Alis Grasu.

Pe de altă parte, directorii de spital susţin că ar putea suplimenta personalul. „Va fi important ca triajul pacienţilor să funcţioneze bine. În cazul în care va fi nevoie, vom suplimenta personalul la medicină internă şi cardiologie, unde cererea este mai mare“, ne-a declarat Claudiu Turculeţ, managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News