După ce ministrul Sănătății a avertizat că sistemul de sănătate din România dă semne de blocare în unele județe și că ar fi posibil să fie nevoie de transferul pacienților, trei dintre cele mai mari instituții medicale din țară au anunțat vineri, 28 ianuarie, că nu mai au niciun loc liber pentru a interna bolnavi infectați cu coronavirus.
Varianta Omicron face tot mai multe victime. Spitalele din România se află sub o presiune uriașă din cauza numărului mare de bolnavi de COVID-19. Trei dintre cele mai mari unități medicale din țara noastră au anunțat că nu mai au locuri libere pentru a interna pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
Niciun pat liber la Institutul Matei Balș din București
Este vorba, în primul rând, de Institutul Matei Balș din Capitală, unde nici în saloanele medicale și nici în secțiile de Terapie Intensivă nu mai sunt locuri libere.
Valul Omicron lovește din plin sistemul de sănătate. La nivel național, în prezent, mai sunt 409 paturi disponibile la ATI. În București, însă, situația se agravează de la o zi la alta - au mai rămas doar 58 de locuri libere pentru bolnavi.
Marius Nasta și Victor Babeș nu mai pot prelua bolnavi COVID-19
Realitatea din unitățile medicale se schimbă – și nu în bine. La Institutul Marius Nasta, precum și la Spitalul Victor Babeș din Capitală s-au ocupat absolut toate paturile de la ATI. Medicii par că se resemnează în privința noilor lupte ce se poartă în secțiile de Terapie Intensivă.
Spitalele din țară sunt în pragul saturației. Ministrul Sănătății a anunțat, joi, că este posibil ca, în unele județe, să fie nevoie de transferul pacienților bolnavi. „Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi.
Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă
Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ în unul dintre judeţele ţării. (...)
Trendul ascendent al acestei infecţii continuă (...). Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri COVID-19, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 - 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru weekend, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a transmis, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.