Costuri imense pentru tratamentul pacienților COVID. Pandemia de ustură la buzunare
- Ionel Sclavone
- 24 noiembrie 2021, 15:07
Tratamentul pentru un pacient internat cu COVID-19 poate ajunge și până la 200.000 de lei. Iar de multe ori nici măcar nu ajută, iar mulți mor, în secțiile de Terapie Intensivă, în ciuda medicației și a eforturilor medicilor.
Factura calculată pentru un pacient bolnav de COVID-19, internat într-o secție de Terapie Intensivă, vreme de două luni, a ajuns la 200.000 de lei. Este cel mai mare cost, calculat în lei, suportat pentru tratarea unui bărbat nevaccinat care, din păcate, nu a supraviețuit.
În acest context, medicii atrag atenția asupra necesității vaccinării, având în vedere costurile imense ale unui astfel de tratament pentru COVID-19. Cu atât mai mult cu cât, de la începutul pandemiei, achiziția medicației pentru paciențiii non-COVID a trecut pe planul secund. Iar aceștia au de suferit, la fel de mult, din cauza lipsei tratamentului de specialitate. În schimb, vaccinarea este mult mai ieftină și previne cazurile foarte grave de COVID.
„Aceste costuri cu pacienţii cu COVID-19 sunt enorme. Cei cu boli cronice gem pe-acasă şi noi ne mâncăm toţi banii cu COVID-19. Dacă aţi vedea facturile! Pacient cu COVID-19 care a rezistat la ATI două luni şi apoi a murit. Vă spun sincer că sunt îngrozit. Aceste costuri, la un moment dat, le vom plăti. Şi când accesul bolnavilor cronic va fi liber, nu vor mai fi bani. Nu mai punem la socoteală costurile cu utilităţile spitalelor – gaze, energie şi aşa mai departe, care au crescut şi ele foarte mult în ultimul timp”, a declarat Radu Vasile, liderul Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.
Tratamentul COVID lasă urme în organism
Pe de altă parte, tratamentul împotriva COVID are consecințe asupra organismului, fiind destul de dificil suportat. Managerul Institutului Naţional de Pneumologie „Prof.dr. Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a atras atenția asupra acestor aspecte. Astfel, potrivit spuselor sale, organismul își revine mult mai greu în urma unui asemenea tratament.
„Întrebarea care se pune este cât îl costă pe pacient să se recupereze după ce a trecut printr-o formă severă de COVID? Câte alveole pulmonare pierde – pe care nu i le mai redă nimeni cu toţi banii din lume –, câţi neuroni pierde dacă avem o afectare neuronală, câte sinapse se pierd, câţi nefroni din rinichi se pierd? Aceste costuri nu pot fi cuantificate. Dar, pentru noi, aceste celule, alveole, nefroni, neuroni sunt esenţiale pentru că nu putem merge mai departe cu aceeaşi calitate a vieţii. Pentru mine, ca pacient, asta ar conta”, a afirmat Beatrice Mahler.
Managerul de la „Marius Nasta” a precizat că este normal ca statul să plătească tratamentele pentru bolnavii COVID, însă, ar fi mai ieftin dacă oamenii s-ar vaccina.