Medicamente expirate în spitalele din România pentru pacienții bolnavi de Covid-19. Au fost trimise de Ministerul Sănătății

Medicamente expirate în spitalele din România pentru pacienții bolnavi de Covid-19. Au fost trimise de Ministerul Sănătății Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Ministerul Sănătății a trimis în spitale doze expirate de anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19. Medicii nu vor să le administreze bolnavilor serul oferit de autorități.

Farmaciile unităților sanitare din România au primit mii de doze expirate de anticorpi monoclonali. Ministerul Sănătății a oferit acest ser în spitalele din țară pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

Medicamente expirate in spitale

Medicamentele sunt expirate din septembrie 2021, dar medicii au primit scrisori de la producători prin care sunt anunțați că valabilitatea a fost prelungită cu 1 an și 3 luni. Specialiștii au declarat că nu vor administra pacienților serul trimis de Ministerul Sănătății și că nu își vor asuma riscul. Managerii unităților sanitate au răbufnit, mai ales că anticorpii monoclonali expirați nu pot fi băgați în gestiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dozele au fost aduse din Germania, iar Agenția Europeană a Medicamentului este singura care poate remedia situația.

Cum arată tratamentul unui pacient de la ATI?

Reprezentanții CNCAV au arătat pe pagina de Facebook RO Vacinare tratamentul pentru o zi a unui pacient infectat cu COVID de la ATI. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a declarat că prețul tratamentului este colosal, iar vaccinul este gratis.

„Acesta este tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19. Alternativa este simplă și sigură: vaccinarea. Prin vaccinarea cu schemă completă se reduce considerabil riscul de infectare, de transmitere, de spitalizare și deces”, au mai scris aceștia pe rețeaua socială.

„Este un tratament care ajută pacientul din Terapie Intensivă să depășească acele momente extrem de critice. Este un tratament suportiv, are nevoie de foarte multe ori de antibiotic, are nevoie de protectoare gastrice, de tratament anticoagulant, de tratament care să susțină inima, de soluție perfuzabilă, pentru că dificultatea de a se alimenta este extrem de mare, de tratament care să susțînă toate funcțiile organismului, funcții care sunt profund afectate.

Dacă lucrurile evoluează într-o formă favorabilă pentru pacient, durata medie de spitalizare la „Marius Nasta” a fost de 9 zile. Sunt pacienți care au nevoie și de 3 săptămâni în Terapie Intensivă, iar asta nu înseamnă că depășirea momentului de terapie intensivă înseamnă finalizarea terapiei cu tratamente specifice.

Și înainte de terapie intensivă, și după terapie intensivă, numărul de medicamente adjuvante pentru menținerea funcților cardiovasculare, renale, funcționării echilibrate a organismului, diferă, dar cu siguranță tratamentul de care are nevoie un pacient este complex, este multiplu, necesită administrare – dacă vorbim de ATI - aproape în totalitate pe cale venoasă, de aceea pacienții vor necesita cateter, pe lângă protezarea respiratorie”, a declarat Beatrice Mahler.