Spitalele din Belarus au ajutat soldații ruși de la începutul războiului. Presiunile la care au fost supuși medicii

Spitalele din Belarus au ajutat soldații ruși de la începutul războiului. Presiunile la care au fost supuși medicii Covidul se poate manifesta mult timp după primele simptome. Sursa Foto: Arhiva EVZ

A fost realizată o anchetă care a arătat contribuția Belarusului în crimele de pe teritoriul Ucrainei. Oficialii de la Minsk au ajutat Rusia să trateze soldații ruși răniți pe frontul de luptă. De asemenea, autoritățile de la Minsk și Moscova au încercat să îi intimideze pe medicii beloruși.

O anchetă realizată de CNN a adunat mărturiile mai multor oameni legate de războiul din Ucraina și cum Belarusul s-a implicat în conflictul pornit de Rusia. În acest context, Andrei, un medic, a mărturisit că își plănuia evadarea din Belarus încă din 2020. El și-a dat seama, în urma revoltei populară, că oficialii țării sale sunt de acord cu un regim din ce în ce mai strict.

Atunci când Rusia a lovit pentru prima dată Ucraina, medicul împreună cu familia sa a putut vedea cum rachetele zburau pe cer. În acest context, el a fost obligat să trateze soldați ruși răniți în urma atacului din Kiev. Ulterior, el a fost închis pentru acuzații de corupție la finalul lunii martie. El a reușit să fugă din regiunea în care locuia la finalul lunii august cu ajutorul uni vecin.

Andrei a pleca spre Mazyr, un un oraș din regiunea Gomel din sudul Belarusului. Astfel, el se apropia tot mai mult spre granița cu Lituania. Și-a trimis fetele și soția în Lituania. În acest timp, el a încercat să obțină azil pentru ei. Totuși, medicul a ascuns în interiorul unei jucării o unitate flash USB care conținea dovezi ale lucrurilor pe care le-a văzut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Belarus a permis Rusiei să se folosească de teritoriul ei pentru a ataca

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a permis, în februarie, aliatului său apropiat, Rusia, să folosească țara, care împarte o graniță de 674 de mile cu Ucraina, ca teren de scenă pentru invazia acesteia. Pentru că Ucraina a reușit să reziste eroic, tot mai mulți soldați au fost răniți. Așadar, Moscova a început să trimită soldații răniți înapoi peste granița cu Belarus pentru a fi tratați în mai multe spitale civile. Medicii care lucrau acolo au fost angajați într-un război la care nu s-au înscris.

Mulți au fost forțați să semneze acorduri de confidențialitate. Așadar, ei nu aveau voie să vorbească despre ceea ce au văzut. Unii, precum Andrei, au fugit ulterior. Medicii au rămas îngroziți de mărturisirile soldaților ruși. În timp ce Lukașenko a recunoscut că Belarus acorda asistență medicală personalului militar rus, se știu puține lucruri despre ceea ce s-a întâmplat în spitalele în care au fost duși, care au fost ținute sub supraveghere strictă.

Cu toate acestea, morgile de la granița Belarusului cu Rusia erau pline de cadavre. Un flux constant de soldați răniți a ajuns la Spitalul Orășenesc Mazyr, unde lucra Andrei. La mijlocul lunii februarie, Andrei a privit îngrozit cum se transforma orașul său natal, Mazyr. În cele din urmă, regiunea a devenit o bază militară întinsă. Erau tancuri blindate, soldații ruși cutreierau magazinele locale și consumau alcool în barurile din centrul orașului. El și familia lui nu se mai simțeau în siguranță și evitau să fie afară după întuneric.

Cum a aflat Andrei că a început războiul din Ucraina

Andrei a fost chemat alături de alți medici, în dimineața zilei de 24 februarie, de un oficial al spitalului. Acesta le-a ordonat să păstreze libere 250 de paturi pentru victimele rușilor, să oprească toate intervențiile chirurgicale planificate și să trimită pacienții din Belarus pe care îi puteau. În plus, medicii nu aveau voie să vorbească despre ce urmau să vadă.

Aliaksandr Azarau, șeful ByPol, o organizație înființată de foști membri ai poliției și ai serviciilor de securitate din Belarus, a declarat pentru CNN că autoritățile de la Mazyr au făcut tot posibilul să păstreze informații despre numărul de soldați ruși răniți și tipurile de răni pe care le-au suferit. În acest context, Spitalul Orășenesc Mazyr  a fost pus „sub supraveghere non-stop”.

În ciuda acestor lucruri, Andrei a reușit să fotocopiaze în secret razele X ale zecilor de militari tratați la Spitalul Orășenesc Mazyr. „Ceea ce am luat cu mine, acea parte a arhivei, ar fi putut să mă pună în probleme legale pentru spionaj”, a spus el. El a scos ilegal din Belarus mii de raze X. Scanările au inclus numele și vârstele soldaților, dintre care mulți aveau între 19 și 21 de ani.

Cum erau tratați soldații ruși

Medicii evaluau rapid rănile soldaților. Ei desenau numere pe frunte pentru a-i marca în funcție de prioritate. Rănile le erau tăiate și, ulterior, erau trimiși pe mesele de operație. În total, peste 100 de militari ruși au sosit cu răni la față, răni căscate, fracturi compuse de la explozii doar într-o singură zi. De asemenea, în aceeași zi, un post local de televiziune de stat a oferit un raport în care susținea că spitalul funcționează normal. Andrei a susținut că acest lucru era doar o încercare de a acoperi realitatea.

Spitalul era plin de militari. Unora le lipseau ochi, altora au avut nevoie de amputații, câțiva erau paralizați, unul își pierduse o parte din creier, altul maxilarul inferior. Câțiva purtau garouri de zile întregi pentru a întări sângele, cu trupurile presărate de gloanțe și schije, au arătat radiografiile. „Erau mai mulți răniți, care aveau nevoie de operație, decât aveam noi mese de operație”. Cu toate acestea, majoritatea răniților erau ale soldaților tineri, fără experiență și recruți din părți îndepărtate ale Rusiei, a spus Andrei.

Lukașenko a recunoscut că Belarusul are grijă de soldații ruși

Aleksandr Lukașenko a recunoscut, pe 1 martie, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Belarusului, că spitalele le oferă soldaților ruși tratament care salvează vieți. „Îi tratăm și vom continua să-i tratăm pe acești tipi – în Gomel, Mazyr și cred că într-o altă capitală de district când vor fi transportați la noi. Ce e în neregulă cu asta? Oamenii răniți au primit întotdeauna tratament medical în timpul oricărui război”, a spus el.

Andrei și alți medici din regiune spun o altă poveste. La începutul lunii martie, 40 până la 50 de victime din Rusia au fost aduse la Spitalul Orășenesc Mazyr în fiecare zi. Ele erau transportate din nou și din nou ca o „bandă transportoare”, a spus Andrei. Majoritatea au ajuns în întunericul nopții, sau dimineața devreme, în autobuzele și ambulanțele militare rusești verzi.

Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a liderului opoziției din Belarus în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat, în martie, postului de televiziune parlamentar ucrainean „Rada” că morgile din Mazyr au fost inundate cu cadavrele soldaților ruși morți. În aprilie, Tsikhanouskaya s-a întâlnit cu membri ai Departamentului de Stat al SUA la Washington, DC, prezentând dovezi ale implicării lui Lukașenko în războiul din Ucraina.

Câte spitale au îngrijit soldați ruși

„Au fost mai mulți răniți, care aveau nevoie de o operație, decât aveam noi mese de operație.”, a mărturisit Andrei. Mazyr a fost unul dintre cel puțin trei spitale din regiunea Gomel care au tratat victimele rusești. Mikalai, un medic care a părăsit regiunea, a spus că Spitalul Clinic Regional și Centrul Republican de Cercetare pentru Medicină Radiațională și Ecologie Umană se numără printre cei care furnizează tratament. Totuși, spitalul funcționează în mare parte cu personal medical rus adus pentru război. Mikalai a dezvăluit că „Am văzut când a început să se întunece, autobuze medicale militare care veneau la spital... vehicule de culoare verde, cu geamurile acoperite cu pânză albă”.

Mikalai a spus că nu este surprinzător faptul că autoritățile din Belarus și Rusia au făcut tot posibilul pentru a păstra secretă realitatea a ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise în aceste spitale. „Un număr mare de tineri soldați răniți este o pată murdară, murdară, care nu se corelează cu ideea acestei mari invazii ruse”, a spus el. În plus, el a adăugat că Rusia voia să țină sub control situația de pe frontul de luptă.

Andrei a încercat de mai multe ori să plece din Belarus

Andrei a cerut ajutor pentru a ieși din țară. Din nefericire pentru el, la sfârșitul lunii august, granițele cu Ucraina și Rusia în mare măsură erau impasibile. În cele din urmă, a fost ajutat de o rețea informală de dizidenți belaruși care trăiesc în exil în Lituania. Ei au spus că și ei au văzut o creștere a numărului de bărbați belaruși care fug de teamă că vor fi forțați să lupte în Ucraina.

După ce a văzut ravagiile pe care le-a provocat războiul, Andrei a spus că este îngrijorat că ar putea fi trimis în Ucraina ca medic de luptă. La începutul lunii octombrie, agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că medicii din Sankt Petersburg au primit scrisori de la autorități prin care le spuneau să nu părăsească țara din „motive de securitate”. În același timp, parlamentul Rusiei a declarat că aproximativ 3.000 de medici ar putea fi chemați în cadrul programului lui Putin. „mobilizarea parțială” a trupelor.

Andrei și alți medici au fost arestați

Andrei a fost arestat alături de alți zeci de medici din Belarus, la finalul lunii martie. Mulți dintre doctori sunt specializați în chirurgie. Ei au fost acuzați de corupție și luare de mită. După ce a fost închis în Minsk, timp de o lună și jumătate, Andrei a spus că a simțit că detenția lor ar fi putut fi o tactică de intimidare pentru a-i face să se gândească de două ori înainte de a părăsi țara. Când a fost eliberat, el a spus că a fost contactat de filiala sa militară locală și i s-a cerut să se înroleze în armată. „Mi s-a cerut să vin la biroul de înrolare militară cu documentele mele... Desigur, nu m-am dus acolo”, a spus Andrei. A fugit din țară la scurt timp după aceea.

Andrei se află, în prezent, într-o altă țară europeană, împreună cu familia. Bărbatul se simte ușurat că nu se mai întreabă când sau dacă ar putea fi trimis la război. În schimb, se concentrează pe susținerea examenelor medicale naționale, astfel încât să poată începe din nou să practice în noua lui casă. „Ucraina îmi este foarte dragă. Eram îngrijorat de prietenii mei apropiați și familia care locuiesc acolo”, a spus el într-o anchetă realizată de CNN.