Spitalele încep să suspende programul de vizită. Sunt excepții pentru anumiți pacienți

Spitalele încep să suspende programul de vizită. Sunt excepții pentru anumiți pacienți Sursa Foto: Arhiva EVZ

Spital din România suspendă programul de vizite. Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Decizia a fost luată după ce, în ultimele trei săptămâni, numărul infecțiilor respiratorii înregistrate săptămânal s-a dublat la finalul lunii ianuarie.

Spital din România suspendă programul de vizite. România a intrat în stare de alertă epidemiologică la finalul săptămânii trecute din cauza gripei. În ultimele trei săptămâni, numărul infecțiilor respiratorii înregistrate săptămânal s-a dublat la finalul lunii ianuarie, față de începutul anului. Iar numărul deceselor s-a triplat, potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Un spital din România suspendă programul de vizite din cauza gripei

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor suspendă programul de vizită pe perioada stării de alertă epidemiologică. Mai exact, programul de vizită pentru aparţinătorii pacienţilor internaţi, a fost suspendat. Bolnavii în stare terminală pot fi vizitaţi, în anumite condiţii.

„Având în vedere Instrucţiunea nr. 1861/2024 privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, emisă de Ministerul Sănătăţii în data de 02.02.2024, programul de vizită în spital se suspendă începând cu data de 05.02.2024, până la ridicarea stării de alertă epidemiologică”, a anunţat SCJU Bihor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul pacienţilor în stare terminală din orice secţie, aparţinătorii pot întra în spital pentru a vizita pacientul. Dar numai în baza unui program stabilit de medicul curant.

Ar putea fi o imagine cu spital

Spital din România suspendă programul de vizite. Sursa foto: Facebook

Pentru aceşti pacienţi, durata vizitei este de 10 minute

Astfel, va fi permis accesul în spital a unui vizitator pentru un pacient, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi. Pacienţii putând fi vizitaţi doar pe rând. Iar în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp.

Potrivit Spitalului Clinic, durata vizitei este limitată la 10 minute, iar vizitatorul va purta echipament de protecţie asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară. În plus, nu se va permite accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute, sau sunt în stare de ebrietate ori sub influenţa unor substanţe halucinogene.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Spital din România suspendă programul de vizite. Sursa foto: Facebook-Spitalul Clinic Bihor.

Alexandru Rafila, despre alerta epidemiologică

În acest context, Alexandru Rafila a transmis că România este în stare de alertă epidemiologică. Ministrul Sănătății consideră că vârful îmbolnăvirilor va fi atins săptămâna aceasta sau următoarea. Şi pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă:

  • evitarea aglomerațiilor,
  • purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome,
  • igiena mâinilor,
  • izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.

„Situația aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani. Avem măsuri clare pentru fiecare spital. Iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce privește utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar, în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări. Totdeauna a fost exact aceeaşi situaţie. Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, Legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea“, a declarat Alexandru Rafila.