Spiru Haret, omul care a transformat total școala românească
- Florian Olteanu
- 16 februarie 2025, 06:54

Spiru Haret, omul pentru care „școala” era „țara”. Pedagogul, profesorul politicianul ieșean va pune școala românească pe direcția cea bună.
Despre Spiru Haret se spune că a orientat școala pe un drum corect la finele secolului al XIX-lea. Oricât s-au căznit generații de strategi ai actului educațional nu s-au putut desprinde de linia lui Spiru Haret. A fost printre puținii care au reușit să fie „profeți în țara lor”.
Spiru Haret - originea și ascensiunea
Spiru Haret vine pe lume la 15 februarie 1851, la Iași, în Principatul Moldovei. A studiat la Dorohoi, la Iași și la București, unde a absolvit Colegiul Sfântul Sava în 1869. A făcut studii de matematică, fizică la nivel de licență la Paris-Sorbonna.Tot aici a luat și Doctoratul în Matematică.
De la 27 de ani, din 1878 și până la 1910, a fost profesor la Universitatea din București. A predat și la precursoarea Politehnicii, Școala de Poduri și Șosele. Este un precursor al influenței matematicii în dinamica socială, publicând la Paris în 1910 „Mecanica socială”.
Spiru Haret - fondatorul școlii moderne românești
Spiru Haret a fost Ministrul Instrucțiunii Publice de trei ori în intervalul 1897-1910. Singurele întreruperi ale perioadei au fost anul 1900, și perioada 1904-1907. În 1904, a fost o vreme ad-interim la Ministerul de Interne. Haret a preluat școala românească de unde o lăsase Alexandru Ioan Cuza.
Legea Instrucțiunii Publice s-a promulgat la 5 decembrie 1864. De atunci, reformele au fost timide. Nimeni nu a venit cu o strategie eficientă. Christian Tell la un moment dat, în timpul guvernării conservatoare legiferase învățământul teologic ortodox. Haret a înțeles că școala trebuie să aibă localul ei bine construit.
Pentru el, școala rurală și școala urbană erau medii diferite. A ales să organizeze anul școlar în perioada de toamnă-primăvară, pentru ca în mediul rural, copiii care munceau la câmp să poată merge la școală. De aceea vacanța mare de vară este atât de mare. Atunci, volumul de muncă era imens în mediul rural. A emis instrucțiuni pentru ca școlile să fie încălzite iarna cum trebuie ca elevii să poată învăța,
„Cum arată astăzi școala așa va arăta mâine țara”!
Acestea sunt vorbele lui Spiru Haret. El și-a câștigat respectul ca dascăl și ministru. A decedat la 17 decembrie 1912, la București.