SPIRITISM ȘI MASONERIE. Misterul morții directoarei de la „Muzeul bântuit” se adâncește. Informații EXCLUSIVE
- Sandra Săl ăgean
- 21 decembrie 2018, 22:32
Poliția a fost anunțată prin 112 că Jenica Tabacu, director al Muzeului Memorial „B.P. Haşdeu”, din Câmpina, judeţul Prahova, a fost găsită spânzurată în casă. Anunțul a fost făcut de familie.
Jenica Tabacu era directorul ”primului templu spiritist din lume”, așa cum era denumită clădirea ridicată de Bogdan Petriceicu Hașdeu, de foarte mulți ani. Avea 50 de ani și încă nu se știe ce ar fi împiedicat-o să-și curme viața, ipoteză luată în calcul, în primă fază, de către procuror și polițiștii judiciariști. Sunt surse care susțin că femeia avea probleme grave de sănătate, dar doar ancheta autorităților va stabili cauza exactă.
Jenica Tabacu era căsătorită și avea o fiică de 29 de ani, familia cunoscându-i pasiunea pentru celebrul muzeu, cu tainele lui legate de spiritism, acolo unde foarte mulți spuneau că se petrec fenomene inexplicabile. Iată ce declara în februarie 2018, directoarea Tabacu!
„În dimineața zilei de 4 iulie 2015, ne uitam pe carmerele de supraveghere și am zărit trei globuri luminoase care se tot plimbau printre lucrările expuse într-un demisol al castelului. Inițial am crezut că sunt raze de lumină, dar era întunecat. Colegii mei au intrat pe rând să vadă ce se întâmplă. Globurile erau perfect rotunde și se plimbau în jurul acestor obiecte. Colegii mei nu au văzut nimic, doar camerele au surprins prezența lor acolo. Noi simțim că există ceva, există și semne care apar în anumite situații. Au fost paznici care ne spuneau că în timpul nopții s-a auzit pianul”, a spus atunci Jenica Tabacu, director Muzeul Memorial.
În cadul muzeului există Castelul Iuliei Hașdeu, construit de B.P.Hașdeu în memoria genialei sale fiice dispărute prematur. Centrul metafizic de la Câmpina, închinat Iuliei de către tatăl ei mason, a fost locul de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hașdeu, după moartea unicei sale fiice, pe care a iubit-o foarte mult.
Moartea Iuliei l-a răvăşit pe scriitorul și academicianul Hașdeu, îndreptându-l spre ocultism. Castelul abundă de simboluri masonice: pe faţada castelului se află „Ochiul Atoatevăzător”, simbol al lui Dumnezeu; plafonul albastru al mormântului şi cupola albastră a castelului au corespondent în simbolistica Acoperământului Lojii și reprezintă bolta cerească; mobilierul reprezenta şi el o legătură cu apartenenţa la masonerie a lui Hasdeu, semnificative fiind scaunele triunghiulare din fier, care aveau o destinaţie ezoterică. „Templul metafizic“ conține şi de alte semne oculte: camera obscură, unde aveau loc şedinţele de spiritism, uşa masivă circulară de la intrare, încadrată de două tronuri de piatră, pe care sunt săpate cele şapte reîncarnări importante ale Iuliei, fundaţia castelului turnată în forma unei cruci.
Jenica Tabacu spunea, la fel ca mulți alți vizitatori, că spiritul Iuliei Haşdeu (1869-1888) n-a plecat niciodată de la castelul din Câmpina. Uneori, noaptea, vecinii susțin că aud pianul cântând. Pentru cei care cred în spiritism, mâinile care bat în clape sunt ale Iuliei. Misterul nu a fost dezlegat niciodată, Iulia Haşdeu fascinează şi azi prin povestea ei. Peste ea, a venit acum și misterul morții celei care s-a îngrijit de ”Centrul spiritismului”, Jenica Tabacu.